piatok, augusta 08, 2008

Digitálna satelitná televízia a Slovensko

Hoci digitálne pozemné televízne vysielanie je v súčasnosti na Slovensku stále v obmedzenej testovacej prevádzke a výberové konanie prevádzkovateľa digitálneho multiplexu ešte nebolo vyhlásené, digitálna televízia je napriek tomu na Slovensku populárna vďaka satelitnej digitálnej televízii.

Podľa dostupných informácií počty zákazníkov programových balíkov ponúkaných na Slovensku vysoko prevyšujú počty zákazníkov IPTV a digitálnej káblovej TV a veľmi vysoké počty dosahuje aj počet individuálnych inštalácií digitálnej satelitnej TV.

V súčasnosti prichádza ako na Slovensku tak v celej Európe navyše k ďalšiemu rozvoju digitálnej satelitnej televízie, keď viacero vysielateľov začína zaraďovať kanály vo vysokom rozlíšení. Viacero kanálov v ostrej prevádzke bolo pridaných pred Euro 2008 vo futbale, ako je známe Slovensko získa svoj prvý HD kanál počas OH 2008 v podobe Trojky STV vysielanej aj cez satelit.

Základy digitálneho satelitného TV vysielania

Zdrojom satelitného vysielania prijímaného koncovými zákazníkmi sú satelity obiehajúce Zem v geostacionárnych pozíciách nad rovníkom, teda nachádzajúce sa vždy nad rovnakým miestom na Zemi.

Geostacionárne satelity obiehajú vo výške približne 35 786 km, ich poloha je tak jednoznačne určená zemepisnou dĺžkou, na ktorej sa satelity nachádzajú, napríklad 19.2 E alebo 23.5 E. Na približne rovnakej pozícii sa môže nachádzať aj viacero satelitov, na pozíciách 19.2 E a 28.2 E sa nachádza napríklad po päť satelitov.

Každý satelit má viacero vysielačov, transpondérov, rádovo 20 až 30, niektoré najnovšie na úrovni až 60. Na každom sa vysiela signál o šírke medzi približne 25 MHz až 35 MHz vo frekvenčnom pásme 10.7 GHz až 12.75 GHz, buď s vertikálnou alebo horizontálnou polarizáciou. Celková spotreba energie satelitu pokrývajúceho takmer celú Európu sa pohybuje na úrovni 5 kW až 10 kW.
Potrebné veľkosti antény u Astra 1E na 23.5 E pri vertikálnej polarizácii v pásme 11.7 až 12.1 GHz

Každý satelit má definovanú mapu sily signálu za ideálného počasia, respektíve pásma so zodpovedajúcim priemerom paraboly pre príjem dostatočnej úrovne signálu.

V štandardnej konfigurácii signál z jednej družice odráža a sústreďuje do jedného bodu kovová parabola, tzv. LNB konvertor signál zachytáva a konvertuje na elektrický signál s nosnou frekvenciou medzi 950 MHz až 2.15 GHz.


Populárny je súčasný príjem z družíc nachádzajúcich sa na viacerých rozličných pozíciách pomocou viacerých konvertorov. Tieto sa tak všetky nemôžu nachádzať v ideálnom bode pre príjem, pri väčšom priemere paraboly je ale signál dostatočne silný aj pri stredovej rovine paraboly nenasmerovanej priamo na danú družicu.

Konvertor môže disponovať viacerými výstupmi pre podporu viacerých prijímačov, k dispozícii sú konvertory s jedným, dvomi, štyrmi alebo ôsmimi výstupmi. Pri viacerých konvertoroch je potrebný prepínač, napríklad štandardu DiSEqC, Digital Satellite Equipment Control, ktorý umožňuje prijímaču podľa zvoleného programu prepnúť príjem na vstup vybraného satelitu.

Na Slovensku sú populárne pri individuálnom príjme najmä pozície 13 E, 19.2 E a 23.5 E prípadne 0.8 W a 28.2 E. Pre vyšší počet pozícií sa zvyknú používať tzv. toroidné antény špecifického tvaru väčšinou s dvomi odrazovými plochami, ktoré sú dostatočne efektívne aj pre päť, šesť alebo viac súčasne prijímaných satelitných pozícií.

DVB-S a DVB-S2

Základný štandard digitálneho satelitného vysielania nesie označenie DVB-S a zahŕňa definíciu modulácie, formátu opravných kódov aj samotných prenášaných dát.

Podľa modulácie, formátu opravných kódov a ďalších parametrov jeden transpondér poskytuje pre dátový stream bitrate rádovo medzi 35 až 60 Mbps. Dátový stream je transportným MPEG-2 streamom a dovoľuje mixovať viacero video a audio streamov.

Dostupný bitrate zvyčajne stačí na maximálne desať staníc v štandardnej kvalite, niektorí vysielatelia ale často na jednom transpondéri vysielajú aj 14 až 15 staníc. Reálna kvalita obrazu sa tak medzi jednotlivými vysielateľmi môže výrazne líšiť.

Jednotlivé videostreamy môžu byť voľné alebo zakódované, pričom v súčasnosti je používaných viacero rozličných kódovacích schém, napríklad Cryptoworks, Nagravision, Conax, atď. Zo slovenských televízií sa voľne vysiela napríklad TA 3, z českých Z1 a ČT 24. Voľná je aj väčšina zahraničných spravodajských televízií a zvyčajne v prechádzajúcich mesiacoch bola voľná aj testovacia prevádzka nových HD kanálov.

Pre odkódovanie jednotlivých programov alebo balíkov programov je potrebná smart karta od vysielateľa a tzv. CAM modul pre daný štandard kódovania alebo prijímač podporujúci daný štandard priamo v čítačke smart kariet. Kódovanie kanálu používa okrem systému kódovania aj kódy.

Aj digitálna satelitná televízia sa stretáva podobne ako u iných foriem digitálneho prenosu dát s prelomením kódovacích schém alebo získavaním kódov. V USA napríklad prebiehal tento rok spor, v ktorom prevádzkovateľ jednej z dvojice najväčších satelitných TV obviňoval druhú poprednú satelitnú TV z podpory vývoja pirátskych kariet pre konkurečnú TV.

Štandard DVB-S2 je novou verziou po DVB-S, ktorá podporuje všeobecnejší transportný stream a vďaka podpore nových modulácií a ďalších technických zmien umožňuje dosahovať vyššie bitraty. HD kanály sa v súčasnosti vysielajú väčšinou v MPEG-4 a štandardnom DVB-S2, viacero sa ale vysiela ešte cez DVB-S.

Pre príjem HD kanálov na DVB-S2 je samozrejme potrebný prijímač s DVB-S2 tunerom, podporou HD a väčšinou MPEG-4 a HD výstupom. HD prijímače sú v súčasnosti ešte výrazne drahšie ako SD prijímače. Špecifickou kategóriou satelitných prijímačov sú linuxové prijímače, u ktorých zvyčajne vďaka použitiu Linuxu prebieha vývoj firmvéru rýchlejšie, podporujú pripojenie k Internetu a vznikajú pre ne tiež flexibilné alternatívne firmvéry s rozličnými doplňujúcimi funkciami väčšinou výrazne kvalitnejšie ako originálne firmvéry.

Podmienky viacerých balíkov platenej satelitnej TV umožňujú využívať smart kartu v rámci celej jednej domácnosti, potenciálne tak aj s viacerými prijímačmi. Výhodou niektorých firmvérov linuxových prijímačov je podpora softvérového zdieľania jednej karty viacerými prijímačmi cez ethernetovú LAN bez potreby investície do dodatočného hardvéru.

V súčasnosti sú na trhu zatiaľ ale len dva linuxové prijímače s podporou HD, Dreambox DM-800 s jedným tunerom a DVI výstupom a AB IPBox 9000HD s maximálne dvomi tunermi, interným diskom pre PVR funkcie a s HDMI výstupom od spoločnosti AB-COM, ktorého recenziu pripravujeme.

Slovenské balíky

Na Slovensku vysielajú a predávajú svoje balíky okrem voľne dostupných programov traja poskytovatelia, UPC Direct, DigiTV a SkyLink.

Väčšinu zahraničných satelitných balíkov vrátane českých nie je oficiálne možné na Slovensku používať, respektíve nie je možné podľa podmienok pomocou nich sledovať niektoré programy, napríklad Novu, FilmBox. Podobne ako u iných zahraničných TV kanálov majú tieto televízie totiž práva vysielať nakupované programy až na niekoľko výnimiek len na území jednej krajiny.

Karta SkyLink umožňuje za jednorazový poplatok 2 990 Sk trvalý prístup k základnému súboru programov pozostávajúcemu z programov STV Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj, TA 3, ČT1, ČT2, ČT 24, počas Olympijských hier Trojka a experimentálne TV Prima.

Najväčším súčasným lákadlom balíka SkyLink garantovane ale len počas Olympijských hier začínajúcich v piatok je vysielanie Trojky v HD kvalite. V stredu zatiaľ ešte nebolo spustené ani testovacie vysielanie a použitý bitrate tak nie je známy, hoci v SD kvalite už je testovacie vysielanie spustené niekoľko dní.

UPC Direct má výrazne bohatšiu základnú ponuku s desiatkami staníc, pri dvojročnej viazanosti je mesačný poplatok 399 Sk. UPC Direct používa súčasne kódovací štandard Cryptoworks a Nagravision 3, SkyLink štandard Cryptoworks. Smart karty oboch balíkov je možné používať vo vlastných prijímačoch.

Základný balík DigiTV obsahuje 46 programov za 290 Sk mesačne. DigiTV používa kódovaciu schému Nagravision 3 aj 2, oficiálne je smart kartu možné používať len v originálnych dodávaných prijímačoch.

Vydaný softvér pre šetrenie spotreby PC, podporovaný Microsoftom

Spoločnosť Verdiem vydala tento týždeň softvér Edison, ktorého úlohou je šetriť spotrebu PC s operačným systémom Windows XP alebo Vista.

Softvér to samozrejme dosahuje rovnako ako iné podobné softvéry vypínaním monitora, pevného disku a prechodom do Standby respektíve Sleep stavu po definovanom časovom intervale.

Na rozdiel od zabudovaných režimov manažovania spotreby vo Windows ponúka softvér možnosť aplikovať rozličné nastavenia cez pracovnú respektíve dennú dobu a v ostatných časoch.

Pracovný čas je možné nastaviť v podobe dní v týždni, začiatočnej a koncovej hodiny.

Nastavenia by vďaka softvéru mali byť ľahšie prístupné ako zmena týchto nastavení vo Windows. Softvér tiež odhaduje ročnú úsporu spotreby energie získanú aktuálnym nastavením, presný vzorec odhadu nie je známy.

Podľa spoločnosti Verdiem sa ročná spotreba všetkých PC odhaduje na 506 miliárd kWh.
Softvér je možné sťahovať z tejto stránky, pre využívanie softvéru sa je potrebné po jeho spustení registrovať. Inštalácia na Windows Vista v našom teste skončila chybou, na Windows XP prebehla bez problémov.

Slováci na Google hľadajú najviac "pokec"

Podľa novej služby Google Insights for Search užívatelia zo Slovenska na Google vyhľadávajú najviac výraz "pokec".

Služba Google Insights for Search je určená najmä pre inzerentov, poskytuje rozličné štatistiky o vyhľadávaných výrazoch napríklad podľa krajín, obdobia a kategórie.

Okrem iného služba poskytuje aj zoznam najčastejších hľadaní a hľadaní s najväčším nárastom popularity pre zvolené podmienky.

Najčastejšie vyhľadávanými výrazmi zo Slovenska v roku 2008 sú po pokec v tomto poradí hry, zoznam, mapa, youtube, azet, slovnik, mapy, centrum a google. Desiaty najpopulárnejší vyhľadávaný výraz google zaznamenáva štvrtinu hľadaní oproti pokec.

Najväčší nárast zaznamenali v roku 2008 youtube, you tube, slsp, bleskovky, pokec.sk, pocasie, cp, azet, tv program a superhry.

V júli spoločnosť Google sprístupnila ďalší zaujímavý nástroj podobného typu, ktorý zverejňuje reálny počet hľadaní pre dané vyhľadávané výrazy. "pokec" podľa neho priemerne mesačne zaznamenáva zo Slovenska 1.83 milióna hľadaní.