sobota, júla 05, 2008

Microsoft bude opäť automaticky aktualizovať komponent Windows Update

Spoločnosť Microsoft bude v najbližších týždňoch automaticky aktualizovať samotného klienta Windows Update, ktorý zabezpečuje zisťovanie a sťahovanie aktualizácií operačného systému.

Rozdielom oproti štandardným aktualizáciám vo Windows je skutočnosť, že aktualizácia Windows Update prebehne aj v prípadoch, keď má užívateľ automatickú aktualizáciu zakázanú.

K aktualizácii príde aj v prípade, že má užívateľ zapnutý režim iba upozornenia na dostupné aktualizácie alebo upozornenia na aktualizácie s ich stiahnutím ale nenainštalovaním. Jediným nastavením, kedy k automatickej aktualizácii nepríde, je prípad, ak sú aktualizácie úplne vypnuté, ako vo Windows XP tak vo Windows Vista.

Zverejnené logo mobilného Firefoxu, dočasné

Kreatívny riaditeľ Mozilly John Slater zverejnil tento týždeň nové logo mobilného prehliadača Firefox, ktorý je vo vývoji už niekoľko mesiacov.

Kódové označenie mobilného Firefoxu je Fennec Fox, podľa druhu líšky malých rozmerov s hmotnosťou maximálne 1.5 kg tohto anglického mena po latinsky označovaného Vulpes zerda, po slovensky fenek berberský alebo líška fenek.

Logo vytvorila spoločnosť Nobox, podľa Slatera ale pravdepodobne nebude zachované aj vo finálnej verzii a slúži len pre potreby vývojových verzií a spojeného marketingu.

Logo bolo vytvorené v dvoch verziách, jednoduchšia dvojfarebná je určená pre menšie rozlíšenia.

Mobilný Firefox je zatiaľ vyvíjaný pre Windows Mobile a Linux, prvá alfa verzia by mala byť k dispozícii na konci augusta. Pre najrozšírenejší operačný systém smartphonov Symbian zatiaľ vývoj neprebieha.

Plnofarebné a zjednodušené logo mobilného Firefoxu

Google chce premostiť počítače a televíziu

Zdá sa, že Google chce prekročiť hranice sveta počítačov a vstúpiť i do našich obývačiek. Nový sofvérový modul Google Media Server vyhľadá vo vašom počítači videá, fotografie a multimédiá, aby ich dokázal sprístupniť na televíznej obrazovke.

Modul je nadstavbou softvéru Google Desktop Search a databázu multimédií využíva na to, aby ich prostredníctvom DLNA rozhrania prezentoval cez lokálnu sieť na zariadeniach, ktoré rozumejú protokolu UPnP.

Či už ide o hernú konzolu, multimediálny stolový prehrávač alebo počítač so systémom v edícii Mediacenter, vo všetkých prípadoch budete môcť s diaľkovým ovládačom v ruke pristúpiť k svojim multimédiám bez toho, aby ste museli vstávať z pohodlia pohovky. K dispozícii budú nielen súbory z vášho pevného disku, ale aj videá z YouTube a fotoalbumy zo služby Picassa.

Máte doma Xbox 360 alebo Playstation 3? Stiahnite si modul TU a vyskúšajte si ho na vlastnej koži.

Hackeri prenikli do bankomatovej siete a získali PIN kódy

Súdna žaloba podaná bankou Citibank poukázala na zaujímavú bezpečnostnú dieru v jej systéme. Chybu ako prví odhalili hackeri, ktorým sa podarilo dostať do siete bankomatov, umiestnených v obchodných domoch 7-Eleven, a následne z nej ukradnúť PIN kódy. Správu priniesol server The New York Times.

Hackeri sa zamerali na infraštruktúru bankomatového systému, ktorý je postavený na operačnom systéme Windows. Vďaka tomu môžu byť bankomaty diagnostikované a opravované diaľkovo cez internet. Využili chybu pri presune dát z bankomatu do počítača, ktorý transakciu spracováva. Tieto dáta okrem iného obsahujú taktiež PIN kód.

Presný počet poškodených klientov nebol publikovaný, no pravdepodobne to bude vysoké číslo, keďže únik dát trval od októbra minulého roka do marca. Finančná strata predstavuje približne 750 tisíc dolárov (vyše 14 miliónov Sk). Taktiež nie je ani známe, ako sa hackerom podarilo systém infiltrovať. Hackeri mohli získať do bankomatov administratívny prístup pravdepodobne pomocou chyby v sieti. Nie je vylúčené ani nahratie malvéru na bankový server, ktorý by prichádzajúce kódy zachytával.

„PIN kódy by mali byť nedotknuteľné. Tento prípad tak poukazuje na to, že PIN kódy nie sú vždy tak zakódované, ako by mali byť,“ tvrdí Avivah Litan, bezpečnostná analytička prieskumnej firmy Gartner. „Banky potrebujú o mnoho lepšie zabezpečené systémy proti podvodom a taktiež lepšiu verifikáciu,“ dodala Litan.

streda, júla 02, 2008

Pirátom filmov a softvéru z EliteTorrents hrozí väzenie

25. mája 2005 sa v USA uskutočnila policajná akcia D-Elite, ktorej cieľom bolo vypnutie najrozšírenejšieho BitTorrent trackera EliteTorrent.com. Operácia prebehla aj za pomoci FBI. Väčšina zadržaných osôb (administrátorov) bola odsúdená v roku 2006. Portál EliteTorrent bol zodpovedný napríklad aj za uverejnenie filmu Star Wars Epizóda III 12 hodín pred jeho kinopremiérou. Práve tento film sa im však stal osudným...

Jeden z administrátorov, 26-ročný Daniel Dove zo štátu Virginia, bol usvedčený v piatok 27. 6. 2008. Za jeho činy mu hrozí až 10 rokov väzenia. Jeho spolupracovníci dostali len 5 mesiacov pobytu vo väzení, 5 mesiacov následného domáceho väzenia a peňažnú pokutu. V prípade Dova však bolo zapletenie do kriminálnej činnosti výraznejšie, keďže bol administrátorom malej skupiny Uploaders, ktorá bola zodpovedná za získavanie a zverejňovanie pirátskeho obsahu.

Pre svoje aktivity získaval členov, ktorí disponovali vysokorýchlostným internetom, niekoľkonásobne prevyšujúcim rýchlosť pripojenia bežného používateľa. Dove takisto vlastnil výkonný server, ktorý na nelegálnu činnosť využíval. V dôsledku týchto skutočností sa očakáva, že Dove dostane trest výrazne prevyšujúci tresty jeho spolupracovníkov. Rozsudok bude vynesený 10. septembra tohto roku.

Mozilla vydala aktualizovaný Firefox 2

Ako upozornil server Mozilla.sk, popri vydávaní Firefoxu 3 naďalej prebiehajú aj práce na staršej línii 2.x. Aktuálne bola vydaná nová verzia, orientovaná na opravy bezpečnostných chýb (zoznam zmien). Tiež sa zvyšuje stabilita produktu. Ide o zostavu 2.0.0.15, ktorá sa dá stiahnuť pre Windows, Linux a Mac OS (v slovenskom jazyku).

Už do dva týždne by sa mala objaviť nová bezpečnostná aktualizácia 2.0.0.16 a v polovici júla môžeme očakávať aj aktualizovaný Firefox 3.0.1. Po vydaní Firefoxu 2.0.0.16 sa zároveň pripravuje aj vydanie e-mailového klienta Thunderbird s rovnakým číselným označením verzie.

utorok, júla 01, 2008

Windows XP a Bill Gates končia, pomaly

Oficiálne 30. júnom 2008 skončila až na niekoľko výnimiek všeobecná dostupnosť operačného systému Windows XP, stále jasne dominujúceho desktopového operačného systému. Ukončenie dostupnosti znamená najmä začiatok agresívnejšieho presadzovania Windows Vista, hoci XP bude možné získať ešte sedem mesiacov. 30. jún je zároveň oficiálnym posledným dňom Billa Gatesa ako zamestnanca Microsoftu.

30. jún 2008 sa stal pre spoločnosť Microsoft významným míľnikom v jej histórii, keď v tento deň skončila všeobečná dostupnosť doteraz najúspešnejšieho operačného systému spoločnosti Windows XP a zároveň spoluzakladateľ Bill Gates sa bude od júla výrazne menej podieľať na každodennom chode spoločnosti.

30. júna končí dostupnosť Windows XP v podobe krabicových verzií dostupných pre koncových zákazníkov ale najmä v podobe OEM verzií pre priamych partnerov Microsoftu, najmä najväčších značkových výrobcov počítačov.

Priami OEM partneri po tomto dátume až na niekoľko výnimiek už nebudú môcť predávať počítače s predinštalovaným operačným systémom Windows XP a tak najmä v prípade notebookov si tieto bude možné väčšinou zakúpiť len s Windows Vista.

Windows XP budú naďalej vo všetkých svojich edíciách dostupné do 31. januára 2009 v OEM verzii pre tzv. system builderov, menších výrobcov počítačov, ktorí ich budú môcť predinštalovávať na nimi predávané PC.

OEM verzie pre system builderov, samozrejme drahšie ako licencie pre priamych OEM partnerov, budú dostupné cez štandardné distribučné kanály určené pre tento typ zákazníkov, autorizovaných distribútorov. Zatiaľ nie je ale definitívne potvrdené, či tieto OEM verzie zostanú v ponuke predajcov pre individuálnych koncových zákazníkov podobne ako ich bolo možné zakúpiť doteraz. Niektorí veľkí zahraniční predajcovia už totiž oznámili ukončenie predaja aj takýchto verzií.

Dnes, prvého júla, sa OEM verzia Windows XP nachádza v ponuke viacerých slovenských predajcov pre koncových zákazníkov, samozrejme ale môže a veľmi pravdepodobne ide o skladové zásoby.

Windows XP Professional bude možné naďalej získať pri zakúpení edícií Business alebo Ultimate operačného systému Windows Vista s využitím downgradu na Windows XP. Pri využití tejto možnosti danej licenčnou zmluvou Microsoftu si môže zákazník nainštalovať XP Professional a kedykoľvek neskôr sa vrátiť k zakúpenej edícii Windows Vista. Rovnaká možnosť je k dispozícii aj pre veľké firmy využívajúce edíciu Vista Enterprise.

Možnosť downgradu budú podľa predstavených plánov priamo podporovať značkoví výrobcovia PC, ktorí pre zákazníka priamo nainštalujú Windows XP Professional. Zákazník si ale musí zakúpiť edíciu Business alebo najdrahšiu edíciu Ultimate, zároveň výrobcovia si často za uskutočnenie downgradu za zákazníka účtujú menší ale nezanedbateľný poplatok.

Dokedy bude možné využívať možnosť downgradu zatiaľ nie je defitinívne známe.

Edíciu Windows XP Home prípadne Starter bude navyše možné naďalej získať predinštalovanú aj na lacných zariadeniach dvoch nových objavujúcich sa tried PC, netbookoch a nettopoch. Táto bude k dispozícii minimálne do 30. júna 2010, pričom má byť dostupná ešte rok po vydaní ďalšej verzie Windows po Windows Vista. Keďže vydanie Windows 7 je plánovaná predbežne na január 2010, XP Home by mohli byť dostupné na netbookoch a nettopoch až do januára 2011.

Ukončenie všeobecnej dostupnosti Windows XP k 30. júnu znamená predovšetkým takmer výlučnú podporu Windows Vista ako predinštalovanej verzie Windows na značkových PC, ktoré vďaka presadzovaniu sa notebookov získavajú čoraz väčšiu časť trhu nových PC aj na Slovensku. Ukončením dostupnosti nebude žiadnym spôsobom ovplyvnená podpora Windows XP.

Už na začiatku roka 2007 spoločnosť Microsoft potvrdila dátumy konca podpory pre Windows XP. Plná podpora bude trvať do 14. apríla 2009, do 8. apríla 2014 bude trvať rozšírená podpora. Aktualizácie pre Windows XP s SP2 sa budú vydávať do 13. júla 2010, po tomto čase budú k dispozícii už iba aktualizácie pre XP SP3.

Najväčším rozdielom rozšírenej podpory, ktorá začína v apríli 2009, oproti plnej podpore je vydávanie iba bezpečnostných aktualizácií. Spoločnosť v tomto režime podpory tak už všeobecne nevydáva aktualizácie pre objavené chyby, ktoré nie sú bezpečnostnej povahy.

30. jún bol tiež oficiálne posledným dňom okrem Windows XP aj pre Billa Gatesa, ktorý od júla výrazne obmedzí prácu v Microsofte a bude sa venovať najmä práci pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesových.

Pozíciu hlavného softvérového architekta Gates postupne od oznámenia odchodu v roku 2006 už presunul na Raya Ozzieho. Gates bude mať ale naďalej výrazný vplyv na chod spoločnosti na strategickej úrovni, keď zostáva predsedom správnej rady a zároveň bude konzultovať kľúčové projekty spoločnosti.

K dispozícii zlaté Blu-ray, s výdržou 200 rokov

Po zlatých CD a DVD médiách, ktoré sľubujú výrazne vyššiu archivačnú dobu vďaka vyššej stabilite zlata použitého v odrazovej vrstve, výrobca Delkin predstavil archivačné zlaté Blu-ray médiá.

Sľubovaná výrobcom garantovaná archivačná výdrž zapisovateľných BD-R médií, teda doba po ktorú by mali zostať dáta napálené na médiu neporušené, je dvesto rokov. Výrobca explicitne neuvádza, či a prípadne v ktorej vrstve média je použité zlato.

Na rozdiel od CD a DVD v ponuke rovnakého výrobcu, archivačné zlaté BD-R nemajú vonkajšiu zlatú farbu, sú striebornej farby.

Zlaté archivačné BD-R médiá by mali byť špeciálne odolné najmä voči UV žiareniu, vlhkosti a teplu. Vyššia stabilita oproti bežným BD-R médiám má byť dosiahnutá špeciálnym záznamovým materiálom, zároveň archivačné BD-R majú spevnený povrch ScratchArmor odolný proti poškriabaniu a prachu.

Archivačné Blu-ray disky od spoločnosti Delkin sú jednovrstvové a majú kapacitu 25 GB. Rýchlosť čítania a zapisovania je 4x, teda 18 MB/s. Napálenie celého disku tak trvá 23 minút.

Delkin má v ponuke aj zlaté DVD-R, u ktorých je zlato použité v odrazovej vrstve a majú garantovanú životnosť sto rokov.

Odporúčaná predajná cena archivačných zlatých BD-R je 27 dolárov pri balení v jednotlivom archivačnom obale, alebo 575 dolárov za 25 kusov dodaných na cievke s archivačným obalom.

Viac informácií o archivačných BD-R médiách je možné nájsť na stránke produktu.

Trójske kone na kradnutie hráčskych účtov rozšírenejšie ako botnet STORM

Trójske kone, ktoré slúžia na ukradnutie, alebo "vybielenie" herných účtov v MMORPG hrách ako World of Warcraft alebo Lineage, v poslednej dobe infikovali viacej počítačov (2,6 milóna), ako červ najznámejšieho botnetu STORM, známeho ako Nuwar (537 tisíc).

Tieto trójske kone sú najaktívnejšie v Ázijských regiónoch, v ktorých sa MMORPG teší veľkej obľube. V týchto krajinách je tiež veľký rozmach "MMORPG fariem" - postavičky sa vyvíjajú pomocou hráčov, ktorí ich potom predávajú cez internetové aukcie. Hráči, ktorí hrajú s takto vycvičenými postavičkami, majú výhodu v ušetrenom čase, ktorý by museli stráviť s jeho vývojom a vylepšením. Prichádzajú tak ale o herný zážitok, ktorý samotná hra ponúka.

pondelok, júna 30, 2008


Po niekoľkých ohlásených oneskoreniach, spoločnosť Microsoft konečne vstúpila na trh s virtualizačným softvérom. Spoločnosť minulý týždeň zdarma sprístupnila softvér Hyper-V (predtým s kódovým označením Viridian), na ktorý následne 8. júla nadviažu aktualizácie OS Windows.

Spojením softvéru Hyper-V a OS Windows Server, spoločnosť Microsoft dúfa, že sa jej podarí dobehnúť konkurenčné produkty VMware a Citrix, ktoré si budujú svoju pozíciu na trhu už niekoľko rokov. Pôvodne sa počítalo s uvoľnením Hyper-V spolu s Windows Server ešte na jar tohto roku, avšak vypustenie Hyper-V bolo posunuté o 180 dní neskôr od vydania Windows Server, alebo začiatkom augusta. Od jeho vydania v beta verzii, vo februári tohto roku, Hyper-V bol stiahnutý viac ako milión krát, a Microsoft pri vývoji spolupracoval približne s 250 subjektmi, vrátane mliekárenskej spoločnosti Land O'Lakes, The Scooter Store, a HotSchedules.

Microsoft predpokladá, že celkové množstvo virtualizovaných severov na svete je len menej než 10 %, preto spoločnosť čaká ešte mnoho práce. Veľa spoločností plánovalo nasadenie virtualizácie a keďže softvérový gigant sa s Hyper-V oneskoril, tieto plány často závisia na použití iných produktov, akým napríklad VMware. Znamená to, že Microsoft sa musí veľmi snažiť, aby dobehol konkurenciu. Spoločnosť plánuje zaškoliť svojich predajcov, a takisto chce predviesť produkt na niekoľkých konferenciách, kde bude možné softvér zakúpiť. V niekoľkých nadchádzajúcich mesiacoch bude Microsoft usporadúvať aj niekoľko podujatí, kde bude hlavnou témou virtualizácia. Malo by sa to podobať na podujatia venované systému Windows Server 2008, ktoré spoločnosť usporiadala na jar tohto roku.

Test partnera Microsoftu, spoločnosti Qlogic zaoberajúcou sa úložnými zariadeniami, tvrdí, že priepustnosť Windows Server 2008 v spojení s Hyper-V je približne 90 % z priepustnosti na fyzickom serveri, zatiaľ čo správa o konkurenčných produktoch hovorí len o priepustnosti blížiacej sa 50 %.

Po uvoľnení Hyper-V, výrobca plánuje vydať aktualizovanú verziu System Center Virtual Machine Manager niekedy v štvrtom kvartáli tohto roku. Dnes, Virtual Machine Manager umožňuje administrátorom monitorovať a spravovať inštancie Virtual Server-u, ale nie Hyper-V. Nová verzia by mala obsahovať vstavanú podporu pre správu Hyper-V a VMware ESX, a neskôr aj Citrix XenServer. Ďalší nástroj, Microsoft Assessment and Planning Toolkit 3.1 budú uvoľnené v júli, budú umožňovať plánovanie návrhu virtuálnej infraštruktúry.

Pre Microsoft je serverová virtualizácia nielen jedným kúskom vízie, ktorá sa nazýva “dynamické IT“, ale aj jedným elementom pre oveľa širšiu virtualizačnú stratégiu, ktorá v sebe zahŕňa desktopy, aplikácie a prezentačnú virtualizáciu rovnako ako aj manažment, ktorý Microsoft označil za nevyhnutnú technológiu. Hyper-V teraz zapĺňa prázdnu medzeru, ktorá udierala očí.

Microsoft verejne oznámil plány s Windows XP, Vista a Windows 7

Bill Veghte zo spoločnosti Microsoft predstavil plány týkajúce sa operačných systémov Windows XP, Windows Vista a Windows 7. Niektoré body potvrdzovali doteraz len málo overené informácie:

1. Koniec predaja Windows XP má nezmenený dátum 30 jún 2008. Windows XP bude ale možné získať po zakúpení licencie na Vista Business alebo Vista Ultimate a nasledujúcom downgrade.
2. Windows XP Home a XP starter bude ešte stále dostupný na lacných systémoch ako sú ULPC (ultra low-cost PC).
3. Bezpečnostné aktualizácie a kritické aktualizácie budú pre Windows XP pokračovať do Apríla 2014.
4. Z pohľadu aplikácií a zariadení bude Windows 7 založený na Windows Vista.
5. Windows 7 by mal byť na trhu až po roku 2009.


Viac informácií o plánoch Microsoftu je možné získať priamo na internetovej stránke www.microsoft.com

Pripravuje sa výroba 14“ displejov určených pre notebooky

K prelomu roku 2008/2009 by mali výrobcovia LCD displejov začať hromadnú výrobu 14“ displejov určených pre notebooky. Majú tak nahradiť súčasný 14,1“ rozmer. Vlastnosti displejov budú štandardne zahŕňať pomer strán 16:9, LED podsvietenie a vzhľadom na menšie rozmery budú mať displeje aj menšiu hmotnosť. Zároveň majú zaútočiť na trhovú pozíciu 13,3“ notebookov. Využívať tieto displeje by minimálne mali výrobcovia notebookov Lenovo, Asustek Computer a Acer.

Nový formát audia MT9 má konkurovať MP3

Najpoužívanejšiemu audio formátu MP3 rastie ďalšia nová konkurencia v podobe formátu MT9 vyvinutého v Kórei.

MT9 sa významne líši od doterajších formátov a kódekov a má umožniť výrazne kreatívnejšie počúvanie hudby. Formát má totiž v šiestich kanáloch kódované samostatne jednotlivé zložky hudby a nielen mixovaný zvuk pre prehrávanie na šiestich reproduktoroch rozmiestnených v priestore.

Základným obsahom jednotlivých kanálov je spev, sprievodné vokály, gitara, basová gitara, klavír a bubny. Prehrávač zabezpečuje zmiešavanie jednotlivých kanálov, pričom je možné určovať spôsob zmiešavania a napríklad pomernú hlasitosť jednotlivých kanálov. Formát, na ktorý upozornili noviny The Korea Times, má pritom podporu aj v štandardizačnej komisii ISO pre MPEG formáty.

Ako vyplýva z informácií komisie o parížskom zasadaní na začiatku mája, formát bol posunutý do fázy návrhu štandardu. Podľa vyjadrení predstaviteľov kórejskej spoločnosti Audizen, ktorá formát presadzuje, sa očakáva definitívny výber formátu za ISO štandard už v júni.

Technických informácií je v súčasnosti o formáte zverejnených len minimum, nenachádzajú sa ani na stránkach spoločnosti Audizen. Ponúkaný na stiahnutie je prehrávač s ukážkami, aktuálne sú ale súbory nedostupné. Technologické základy formátu, ktorý Audizen marketingovo označuje Music 2.0, vyvinul kórejský Výskumný inštitút elektroniky a telekomunikácií.

Podľa Audizen formát by mal byť podporovaný v blízkej budúcnosti napríklad v mobiloch Samsungu a LG.

Nová Matrox grafika podporuje štyri LCD cez DVI


Spoločnosť Matrox známa z minulosti svojimi grafickými kartami podporujúcimi medzi prvými dva DVI výstupy predstavila nový modelový rad M svojich grafík, medzi ktorými sa nachádza aj model M9140 s podporou pripojeniach štyroch monitorov cez DVI-I.

Karta, ktorá je dostupná len v nízkoprofilovom prevedení, má len jeden konektor označovaný Matroxom KX-20. S kartou je dodávaný kábel, ktorý KX-20 rozvetvuje na štyri nezávislé DVI-I výstupy.

Maximálne podporované rozlíšenie na jednotlivých monitoroch je 1920 x 1200.

Karta má 512 MB DDR2 pamäte, je chladená pasívne a určená je pre slot PCI-Express x16. Podobne ako odstatné Matrox karty je aj M9140 určená najmä na prácu v 2D, podporované je ale aj OpenGL 2.0. Podporovaná verzia DirectX sa v zatiaľ zverejnenej špecifikácii nenachádza.

K dispozícii sú certifikované ovládače pre Windows XP, Windows Vista a Windows Server 2003 a 2008, vo všetkých prípadoch pre 32 aj 64-bitové verzie.

Cena karty je 599 dolárov, v prepočte 11 500 Sk.

Matrox už v predchádzajúcej sérii P ponúka modely P690 Plus s podporou pripojenia štyroch monitorov, tri a viac monitorov je ale možné pripojiť len cez analógové pripojenie.

V novom modelovom rade sa nachádzajú ešte karty M9120, M9125 a M9120 Plus s podporou analógového pripojenia štyroch monitorov, všetky budú dostupné v treťom štvrťroku.

Bližšie informácie o konfigurácii jednotlivých modelov je možné nájsť na stránke Matroxu.



Český Vodafone začal blokovať prístup k nelegálnym stránkam

Český mobilný operátor Vodafone začal od štvrtka automaticky blokovať prístup k stránkam s nelegálnym obsahom.

Podľa spoločnosti ide najmä o stránky s detskou pornografiou a stránky podporujúce alebo propagujúce hnutia smerujúce k potlačeniu práv a slobôd človeka.

Blokovanie sa podľa tlačovej správy týka všetkých SIM operátora s prístupom k Internetu, či priamo z mobilu alebo cez počítač.

Okrem automatického blokovania je k dispozícii aj voliteľná služba zdarma umožňujúca zapnúť si blokovanie nevhodného obsahu, medzi ktorý patrí napríklad obsah pre dospelých, hazardné hry, zbrane a násilie ale tiež P2P siete.

Táto služba je určená najmä pre rodičov, ktorí môžu zablokovať prístup k nevhodnému obsahu svojim deťom. Blokované okrem stránok sú aj audiotexové služby a služby prémiových SMS s obsahom daného typu.

Vodafone využíva pre blokovanie databázu organizácie Internet Watch Foundation, www.iwf.org.uk. Okrem toho sú všetky stránky navštívené užívateľmi, ktoré zatiaľ neboli ohodnetené, postupne automatickým systémom vyhodnocované a v prípade klasifikácie za nezákonné alebo nevhodné zaradené do databázy do 48 hodín po ich navštívení.

Skype podľahlo kritike, 4.0 poskytne aj kompaktný mód

Spoločnosť Skype zareagovala na širokú kritiku nového zmeneného integrovaného rozhrania v podobe jedného veľkého okna v prvej beta verzii Skype 4.0 a oznámila, že v ďalšej testovacej verzii uvedie možnosť okno zmenšiť.

V Skype 4.0 Beta 1 vydanej 18. júna bolo zmenené tradičné rozhranie Skype podobné štandardným instant messenger programom prítomné už od prvých verzií a celé užívateľské rozhranie vrátane jednotlivých konverzácií bolo integrované do jedného okna. Nové rozhranie bolo kritizované veľkou časťou užívateľov tohto VoIP klienta, ako dokumentuje aj diskusia pod našim článkom o vydaní novej verzie.

V nasledujúcich verziách pribudne možnosť zapnúť tzv. kompaktný mód, v ktorom bude výrazne zmenšená veľkosť okna aplikácie. Z aktuálneho oznámenia Skype ale zatiaľ nie je známe, či kompaktný mód bude ekvivalentný doterajšiemu rozhraniu Skype klienta. Kompaktný mód by sa mal objaviť v druhej betaverzii, ktorá má byť vydaná na konci leta.

Vydané Ubuntu 8.10 Alfa 1

Tvorcovia najpopulárnejšej desktopovej linuxovej distribúcie Ubuntu uvoľnili v sobotu prvú alfa verziu pripravovanej novej verzie Ubuntu 8.10 plánovanej na 30. október. Ubuntu 8.10 nesie kódové označenie Intrepid Ibex.

Prvá alfa verzia mala byť pôvodne vydaná 12. júna. Ďalších päť alfa verzií je naplánovaných na 10. júl až 18. september, o dátumoch vydania beta verzií a release kandidátov zatiaľ rozhodnuté nebolo. Nová verzia oproti Ubuntu 8.04 prešla z jadra 2.6.24 na jadro 2.6.26, ktoré je zatiaľ k dispozícii iba v podobe RC verzií.

Rovnako ďalší štandardne zahrnutý softvér bude samozrejme aktualizovaný na nové verzie, k viacerým zlepšeniam príde aj v nastaveniach a softvéri špecifickom pre Ubuntu.

U Ubuntu 8.10 vývojári po dlhšom čase významne zmenia vizuálnu tému a prejdú na tmavé farby menu, okrajov okien, dialógov a ďalších prvkov užívateľského rozhrania. Ďalšie screenshoty Ubuntu 8.10 Alfa 1 je možné nájsť na phorolinux.com.

"Dokonalý" škodlivý kód šifruje súbory a požaduje výkupné

Tento týždeň zachytili antivírusové spoločnosti novú verziu trojana Gpcode respektíve Gpcoder, ktorá je podľa ruskej antivírusovej spoločnosti Kaspersky Lab prvou úspešnou bezchybnou implementáciou škodlivého kódu šifrujúceho užívateľove súbory s pomocou asymetrického kryptografického algoritmu a požadujúceho výkupné.

Nová verzia označovaná Gpcode.ak používa 1024-bitový RSA kľúč v kombinácii s RC4, zašifruje všetky súbory typov, u ktorých sa dá predpokladať ich jedinečnosť, pôvodné súbory samozrejme zmaže a užívateľa po dokončení šifrovania informuje o možnosti zakúpenia dešifrovacieho programu respektíve kľúča.

Podobný škodlivý kód sa objavoval aj v minulosti, je označovaný termínom ransomware. Doteraz ale používal symetrické šifrovanie a tak bolo technicky možné zistiť kľúč na dešifrovanie alebo používal asymetrické šifrovanie, v ktorom sa nachádzali chyby a bolo rovnako možné zašifrované dáta dešifrovať, ako v prípade predchádzajúcich verzií Gpcode.

Nová verzia šifruje súbory s celkovo viac ako 120 koncovkami, prakticky všetky typy súborov, u ktorých je predpoklad, že by mohli obsahovať unikátne užívateľove dáta. Šifrované sú napríklad .doc, .msg, .txt, .xls, .cpp, .jpg ale tiež komprimované archívy. Výnimkou sú súbory uložené v adresári Program Files, súbory s nastavenými atribútmi system a hidden a súbory väčšie ako približne 700 MB.

V každom adresári, kde boli zašifrované nejaké súbory, nechá trojan textový súbor s emailovým kontaktom na yahoo.com, na ktorý sa je možné ozvať pre zakúpenie dešifrovacieho softvéru respektíve kľúča. Cena nie je uvedená.

Z doteraz zverejnených informácií spoločnosťou Kaspersky Lab vyplýva, že súbory sú podobne ako u bežných metód šifrovania zašifrované kombinovaným použitím symetrického a asymetrického algoritmu. Vlastné súbory sú šifrované algoritmom RC4 s náhodným vygenerovaným kľúčom pre dané PC, ktorý je samozrejme po zašifrovaní zmazaný a na disku zostáva len jeho zašifrovaná podoba verejnou častou 1024-bitového RSA kľúča distribuovaného v samotnom kóde trojana.

Škodlivý kód využíva k šifrovaniu knižnice Microsoft Enhanced Cryptographic Provider prítomné vo Windows. Pokiaľ nebude v kóde škodlivého kódu nájdená chyba v implementácii, súbory je možné získať späť zistením RC4 kľúča na danom PC alebo znalosťou privátneho RSA kľúča.

Autor trojana nemusí pri použitom spôsobe vôbec prezradiť privátny RSA kľúč ani užívateľom, ktorí si za odšifrovanie svojich súborov zaplatia. Môže im totiž len z nimi zaslaného súboru so zašifrovaným RC4 kľúčom poslať odšifrovaný RC4 kľúč postačujúci k odšifrovaniu súborov.

Keďže vo väčšine prípadov nebude zrejme možné zistiť RC4 kľúč, antivírusová spoločnosť Kaspersky Lab vyzvala v piatok na hľadanie privátnych kľúčov k používaným verejným RSA kľúčom, pričom zatiaľ neformálne vyzvala okrem iného vedecké a vládne organizácie. Trojan podľa doterajších zistení používa dva kľúče, jeden na Windows XP a vyšších verziách tohto OS a druhý na predchádzajúcich verziách Windows.

Podľa verejne známych informácií je ale nájdene privátneho RSA kľúča u 1024-bitového RSA v rozumnom čase nad sily súčasnej úrovne technológie. Kaspersky Lab odhadla potrebnú výpočtovú silu na súčasných moderných CPU na 15 miliónov počítačov bežiacich po dobu jedného roka.

Zatiaľ nie je známe, akými spôsobmi sa trojan dostáva do PC. V súčasnosti existuje ale samozrejme veľké množstvo efektívnych spôsobov distribúcie, okrem škodlivého kódu využívajúceho chyby v softvéroch aj napríklad v inštalačných súboroch sťahovaných z P2P sietí.

Rovnako nie je známa rozšírenosť trojana, identifikovali ho ale už aj ďalšie antivírusové spoločnosti. Podľa informácií Symantecu proti konkrétnej zachytenej verzii sa v súčasnosti nachádza už ochrana v definičných súboroch spoločnosti podobne ako u Kaspersky Lab. Ochrana je ale samozrejme účinná len voči spusteniu zachytenej vzorky pri kontrole v reálnom čase, nepomôže odšifrovať už zašifrované súbory a nemusí zabrániť spusteniu novej modifikovanej verzie.

Najúčinnejším riešením by samozrejme bolo vypátranie jeho autora, najmä sledovaním zaslaných peňazí, a získanie privátnych RSA kľúčov. V prípade, že za trojanom stojí niektorá z organizovaných skupín internetového podsvetia, šanca na úspech aj takéhoto riešenia môže byť minimálna.

Na diskusnom fóre zriadenom spoločnosťou Kaspersky Lab sa prakticky hneď objavili aj zaujímavé konšpiračné teórie. Viacerí diskutujúci prezentovali zaujímavú teóriu, podľa ktorej autori trojana sa týmto spôsobom len snažia získať privátny kľúč k RSA kľúču, ktorého privátny kľúč nepoznajú.

Motiváciou by samozrejme malo byť odšifrovanie nimi získaných veľmi dôležitých informácií, ktoré sú týmto RSA kľúčom zašifrované.

Autori trojana totiž mohli predpokladať, že pri zasiahnutí dostatočného počtu PC sa pokúsia antivírusové spoločnosti zistiť privátny kľúč s pomocou veľkej výpočtovej sily napríklad niektorých vládnych organizácií. Diskutujúci preto považujú za rozumné, aby sa prípadné hľadanie kľúča odštartovalo až v prípade, že bude potvrdené, že autori trojana vlastnia privátny kľúč. K tomu by samozrejme prišlo, ak by aspoň v jednom prípade po zaplatení autori trojana odšifrovali RSA algoritmom zašifrovaný RC4 kľúč.

V súčasnosti okrem obvyklých bezpečnostných opatrení a prípadne používania antivírusovej ochrany v reálnom čase proti známym zachyteným verziám trojana je jedinou úspešnou ochranou rovnaká ochrana ako proti škodlivému kódu, ktorý napríklad súbory maže, a to pravidelné zálohovanie dát. Keďže trojan šifruje aj archívy, účinné je samozrejme len zálohovanie na offline médiá respektíve iné PC alebo lokality.

Spoločnosť Kaspersky Lab informovala o objavení novej verzie Gpcode tu, verejné RSA kľúče s výzvou zverejnila tu a technické informácie o trojane poskytuje tu. Informácie Symantecu o novej verzii trojana je možné nájsť tu.

Cez Bluetooth je možné potenciálne získať kontrolu nad Windows

Spoločnosť Microsoft v utorok vydala celkom sedem bezpečnostných aktualizácií opravujúcich spolu desať chýb v operačnom systéme Windows. Tri z aktualizácií opravujúce chyby v implementácii Bluetooth, DirectX a Internet Exploreri sú najvyššieho stupňa závažnosti kritická.

Pre skupinu užívateľov Windows, ktorí využívajú Bluetooth a špeciálne na verejných miestach, je jednou z najzávažnejších chýb posledného obdobia chyba v implementácii Bluetooth vo Windows XP aj Windows Vista opravovaná aktualizáciou MS08-030.

Táto chyba potenciálne umožňuje získanie kontroly nad Windows XP aj Vista útočníkom iba pri spustenom Bluetooth umožňujúcom iným zariadeniam vyhľadávať dané PC a Bluetooth služby na ňom dostupné.

Chyba sa nachádza v spracovávaní požiadaviek Bluetooth protokolu Service Discovery Protocol (SDP), ktorý je používaný pri zisťovaní dostupných služieb cez Bluetooth. K prejaveniu a zneužitiu chyby môže prísť pri spracovávaní veľkého množstva SDP paketov súčasne respektíve v krátkom časovom intervale.

Útočník môže spustiť po úspešnom zneužití chyby ľubovoľný kód pod právami systému a získať tak kompletnú kontrolu nad systémom. K využívaniu SDP a zneužitiu chyby nie je typicky potrebné spárovanie.

Globálny dopad chyby je samozrejme výrazne menší ako u chýb zneužiteľných cez Internet, keď je možné získať kontrolu len nad zariadeniami v dosahu Bluetooth. Hoci dosah Bluetooth je typicky maximálne niekoľko desiatok metrov, špeciálne smerové Bluetooth antény sú schopné komunikovať s bežným Bluetooth zariadením aj na vzdialenosť nad kilometer.

Zároveň u chýb zneužiteľných cez Internet je užívateľ zvyčajne chránený firewallom, NAT-om, respektíve u chýb z posledného obdobia je typicky potrebná aspoň minimálna súčinnosť užívateľa, napríklad otvorenie stránky podvrhnutej útočníkom.

V súčasnosti sa zatiaľ neobjavil exploit schopný zneužiť chybu a podľa Microsoftu je zneužitie chyby technicky zložité. Špeciálne ťažké je podľa Microsoftu zneužiť chybu na jednojadrových procesoroch, komplikované má byť aj dosiahnutie správneho časovania SDP paketov a aj pripravenie škodlivého kódu v pamäti.

Objavenie sa exploitu ale nie je vylúčené a užívateľom používajúcim Bluetooth je odporúčané aktualizáciu inštalovať čo najskôr. Chyba je zneužiteľná na 32 aj 64-bitových verziách Windows XP aj Windows Vista.

Ďalšie dve kritické aktualizácie rovnako opravujú chyby umožňujúce spustenie útočníkom zvoleného kódu. Aktualizácia MS08-033 opravuje chybu v implementácii MJPEG kódeku a SAMI formátu v DirectX, zneužiť je ju možné otvorením podvrhnutého súboru. MS08-031 opravuje chybu v parsovaní HTML v Internet Exploreri, ktorú je možné zneužiť návštevou útočníkom podvrhnutej stránky.

Tri aktualizácie stupňa dôležitá opravujú chyby vo Windows Internet Name Service, Active Directory a implementácii PGM multicastu a umožňujú zvýšenie práv v prvom a DoS útok v zvyšných dvoch prípadoch. Posledná aktualizácia stupňa stredne dôležitá umožňuje spustenie útočníkom zvoleného kódu pri návšteve stránok s ActiveX komponentom Microsoft Speed API, ale len na Windows s aktivovaným rozpoznávaním hlasu.

Linky na stiahnutie jednotlivých aktualizácií pre všetky verzie Windows, ktorých sa týkajú, je možné nájsť v tomto oznamení Microsoftu, linky na stiahnutie aktualizácie MS08-030 opravujúcej chybu v Bluetooth špecificky tu. Bezpečnostné aktualizácie je samozrejme možné nainštalovať aj cez automatické aktualizácie vo Windows a cez stránky Windows Update a Microsoft Update.

nedeľa, júna 29, 2008

Vydaná aktualizácia pre zvýšenie výkonu a stability Vista SP1

Spoločnosť Microsoft sprístupnila tento týždeň na svojich stránkach novú aktualizáciu určenú pre operačný systém Windows Vista Service Pack 1, ktorá má zvýšiť výkon, odozvu a stabilitu operačného systému. V popise aktualizácie je okrem toho uvedených päť konkrétnych problémov vyskytujúcich sa na Vista SP1, ktoré aktualizácia rieši.

V prípade monitorovania POP3 a SMTP dátovej prevádzky súčasne antivírusom aj antispywarom mohlo prichádzať k pádom emailových klientov, rovnako aktualizácia rieši pády Windows Live Photo Gallery v prípade generovania viacerých náhľadov na multimediálne súbory s využitím Apple QuickTime.

Odstránený bol aj problém s nemožnosťou spustenia väčších aplikácií ako napríklad Excel 2007 v prípadoch, že Vista SP1 beží už dlhší čas. Opravené sú aj problémy vyskytujúce sa pri mazaní účtu.

Aktualizáciu je možné inštalovať len na Windows Vista s inštalovaným Service Packom 1. Aktualizácia sa bude inštalovať aj automaticky pomocou zabudovaných aktualizácií Windows Vista, malo by sa tak stať počas pravidelných aktualizácií v druhý utorok v júli.

NASA má najväčší displej na svete, zo 128 LCD


Americká vesmírna agentúra NASA predstavila tento týždeň nový zobrazovací systém hyperwall-2, ktorý je podľa organizácie najväčším displejom na vizualizáciu dát na svete.

Hyperwall-2 je zložený z celkom 128 LCD monitorov, v konfigurácii 16 x 8. Rozmery displeja sú 7 m x 3 m.

Ako prezrádza jedna zo zverejnených fotografií NASA, použitým modelom LCD monitorov je bežný NEC MultiSynx LCD2090UXi s rozlíšením 1600 x 1200. Zobrazovací systém má teda celkové rozlíšenie 245.76 milióna pixelov.

Cena tohto 20.1" displeja s reakčnou dobou 16 ms, kontrastom 700 : 1 a jasom 280 cd/m2 je podľa stránky NEC 800 dolárov.

K vizualizácii a zobrazovaniu dát na hyperwall-2 je použitý systém s celkom 1 024 CPU jadrami a 128 GPU, o konkrétnych použitých CPU a GPU NASA neinformovala. Celkový výpočtový výkon systému je 74 teraflopov.

Diskový systém má kapacitu 475 terabajtov, množstvo pamäte ani operačný systém nie sú znám
e.
Úlohou systému je najmä vizualizovať výsledky simulácií a iných výpočtov superpočítačov NASA, ktoré sú so zobrazovacím systémom prepojené.

NASA o novom zobrazovacom systéme informuje tu.

Open source linuxový mobil v predaji

Taiwanská spoločnosť FIC zahájila tento týždeň dodávky open source linuxového mobilu Neo FreeRuner, ktorého verziu určenú najmä pre vývojárov ponúkala od minulého júla.

Nová verzia určená pre bežných užívateľov má navyše WiFi, rýchlejší procesor, viac zabudovanej Flash pamäte, akcelerometre a grafický akceleračný čip.

Neo FreeRuner je postavený na linuxovej platforme Openmoko s jadrom 2.6.24 alebo novším a s využitím užívateľského rozhrania Qtopia. Zaujímavosťou telefónu je dostupnosť a modifikovateľnosť zdrojových kódov aj pre samotný operačný systém, čo umožňuje vývojárom modifikovať aj základnú činnosť telefónu.

Hardvérovo telefón ale už zaostáva niektorými parametrami za špičkovými modelmi súčasnosti, podporuje napríklad len trojpásmové GSM a GPRS. EDGE, 3G a samozrejme teda tiež HSDPA podporované nie sú.

Podporované je WiFi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0, AGPS. FreeRunner beží na procesore architektúry ARM9 od Samsungu taktovanom na 400 MHz s možnosťou práce na 500 MHz, disponuje 128 MB SDRAM pamäti a 256 MB Flash pamäti. Túto je možné rozširovať microSD pamäťovou kartou, podporovaný je štandard SDHC pre kapacity vyššie ako 2 GB.

Displej telefónu je dotykový s uhlopriečkou 2.8" a rozlíšením až 480 x 640 pixelov. K dispozícii je akceleračný čip pre 2D aj 3D grafiku. Telefón je vybavený aj dvomi 3D akcelerometrami.

Hmotnosť telefónu podľa údajov výrobcu dosahuje až 185 gramov. Rozmery telefónu sú 120 mm x 62 mm x 18.5 mm.
Batéria má kapacitu 1 200 mAh a mala by poskytovať tri až štyri hodiny hovoru na jedno nabitie. Telefón sa dobíja cez miniUSB port s podporou USB 1.1, cez ktorý je ho samozrejme možné pripojiť aj k PC.

Telefón je možné alebo bude možné v krátkej dobe zakúpiť u viacerých predajcov vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii a Indii. Neskôr by mal pribudnúť aj priamy predaj cez webové stránky spoločnosti. V Európe sa Neo FreeRuner predáva za 299 euro, v prepočte približne 9 000 Sk.



Firefox 3 vyhral test nenáročnosti na pamäť

Praktické skúšanie piatich internetových prehliadačov pod Windows ukázalo, že Firefox 3 aj po takmer troch hodinách bežného surfovania zaberal oveľa menej pamäte, než konkurenčné prehliadače.

Redaktor stránky Dot Net Perls uverejnil výsledky pomerne jednoduchého, ale časovo náročného testu, ktorým testoval jednotlivé internetové prehliadače v spotrebe pamäte počítača. V teste medzi sebou súperili nasledujúce prehliadače: Safari 3.1.2, Mozilla Firefox 3.0, Flock 1.2.2 (odvodený od Firefox 2), Opera 9.5 and Internet Explorer 8.0 Beta 1. Výsledky štyroch z nich si môžu čitatelia pozrieť na priloženom obrázku. Pri procese testovania bola použitá špeciálna aplikácia MemoryWatcher (okno aplikácie na obrázku) vyvinutá na platforme .NET, ktorá zaznamenávala využitie pamäte každé tri sekundy, čím sa nazbieralo za 14 hodín surfovania obrovské množstvo referenčných bodov.

Každý prehliadač bol testovaný samostatne po dobu 2.69 až 2.91 hodiny s krátkymi prestávkami. Počítač, na ktorom test prebiehal, bol vybavený operačnou pamäťou s kapacitou viac ako 3 GB a bežal na operačnom systéme MS Windows Vista SP1. Každý z prehliadačov bol doplnený bežne používanými zásuvnými modulmi, zahrnuté boli údajne napr. Flash, Acrobat Reader a Java, hoci posledné dva spomínané neboli využité. Testovací pracovník navštevoval iba bežné stránky vrátane Gmail, neotváral veľa stránok s veľkými obrázkami ani stránky na testovanie prehliadačov. Pri testoch boli otvorené vždy maximálne asi 4 okná jedného prehliadača, v každom okne boli otvorené najviac tri karty.

Prehliadače Safari a Internet Explorer si časom vytvorili v pamäti pracovné sady, ktoré neustále zväčšovali svoju veľkosť. Veľkosti pracovných sád vytvorených v pamäti prehliadačmi Firefox 3, Flock and Opera sa časom stabilizovali. Ani jeden z testovaných prehliadačov nevyčerpal pamäť v testovacom počítači, Safari a Internet Explorer by však v prípade dostatočne dlhého pokračovania testu nakoniec celú dostupnú kapacitu pamäte vyčerpali. Konečné namerané veľkosti pracovných sád v pamäti boli:
Safari - 636.9 MB,
Firefox 3 - 111.8 MB,
Flock - 191.9 MB,
Opera - 190.6 MB,
Internet Explorer - 194.4 MB.