štvrtok, júla 17, 2008

STV3 v HD kvalite bude šírená minimálne štyrmi spôsobmi, možno šiestimi

Nový športový kanál Slovenskej televízie Trojka bude počas Olympijských hier šírený v HD kvalite zrejme minimálne štyrmi spôsobmi, možno až šiestimi.

Pre server DSL.sk to uviedol Milan Fitzek, vedúci oddelenia strategického plánovania Slovenskej televízie.

Ako STV oficiálne oznámila na začiatku tohto týždňa, základným spôsobom šírenia HD signálu Trojky počas Olympijských hier bude satelitné vysielanie štandardom DVB-S cez satelit Astra 1E.

Vysielať sa bude v kompresnom formáte MPEG-4, k príjmu je potrebný DVB-S set-top-box podporujúci HD a MPEG-4 a karta SkyLink, skylink.sk. Cez SkyLink si je už v súčasnosti možné naladiť testovacie vysielanie.

Podľa dnešného oznámenia SkyLink bude vysielať Trojku súčasne a aj po skončení OH aj v SD kvalite. HD kvalita vysielania je zatiaľ plánovaná len počas OH.

Takmer určite budú podľa Fitzeka vysielať Trojku v HD kvalite aj prevádzkovatelia IPTV Orange a T-Com a prevádzkovateľ káblovky Martico v meste Martin.

Navyše v štádiu technického riešenia je vysielanie v HD kvalite káblovými televíziami UPC a Satro.

Od piatej si bude možné zaregistrovať domény .me

Dnes o 17:00 stredoeurópskeho letného času začína voľná registrácia domén druhej úrovne v rámci domény najvyššej úrovne .me.

Doména .me je národnou doménou Čiernej Hory, bola jej pridelená minulý rok.

Doteraz prebehli dve kolá registrácie domén .me. V prvom kole si mohli o doménu požiadať majitelia ochranných známok. V druhom kole od 26. júna si mohol podať žiadosť ktokoľvek na ľubovoľnú doménu, ak bolo ale o danú doménu viac záujemcov, bola prípadne bude pre danú doménu uskutočnená aukcia.

Dnes začína registrácia na štandardnom princípe, keď voľnú doménu získa prvý záujemca.

Registrácia bude dostupná cez niekoľko desiatok registrátorov, ktorých zoznam je možné nájsť na tejto stránke. Žiadny slovenský ani český operátor sa medzi nimi nenachádza, je tu ale možné nájsť viacero renomovaných napríklad amerických registrátorov.

Či je konkrétna doména .me zatiaľ voľná je možné v súčasnosti zistiť pomocou Whois na stránkach prevádzkovateľa domény .me.

IT admin odstavil San Francisco od siete, nechce prezradiť heslá

Kuriózny prípad rieši aktuálne vedenie mesta San Francisco, ktoré stratilo administrátorský prístup ku svojej celomestskej sieti.

Heslá zmenil 43-ročný administrátor, zamestnanec mesta, Terry Childs, ktorý sieť pomáhal budovať. Childs odmieta heslá prezradiť.

Technické informácie, napríklad o heslá pre aké systémy ide, zatiaľ neboli zverejnené. Podľa vyjadrenia predstaviteľov mesta by ale získanie kontroly preinštalovaním systémov mohlo trvať až osem týždňov.

Childs bol v pondelok obvinený z nelegálneho používania a prístupu k počítačom a počítačovým sieťam, heslá ale neprezradil ani pod hrozbou väzobného stíhania.

V súčasnosti je Childs vo väzbe, kaucia bola stanovená na 5 miliónov dolárov. Podľa vyjadrení zástupcov prokuratúry pre noviny San Francisco Chronicle je nezvyčajná výška kaucie odôvodnená, keďže Childs je hrozbou pre verejnú bezpečnosť.

Childs sa začal podozrivo správať v júni, keď nová Childsova nadriadená začala auditovať systém prístupových práv k sieti. Childs okrem zmeny hesiel sledoval emailovú komunikáciu svojich nadriadených.

Motívy správania Childsa zatiaľ nie sú známe. Existujú ale obavy, že k sieti a systémom uchovávajúcim napríklad záznamy policajných zložiek umožnil prístup tretím osobám.

Childs patril k najviac ceneným zamestnancom IT oddelenia mesta, jeho ročný plat presahoval 127 tisíc dolárov.

Zneužitím chýb CPU od Intelu možné získať kontrolu nad PC, tvrdí expert

Zneužitím chýb v súčasných procesoroch Intelu je možné na danom PC spustiť útočníkom zvolený kód a získať kontrolu nad PC, tvrdí bezpečnostný expert Kris Kaspersky.

Bližšie informácie Kaspersky, ktorý podľa dostupných informácií nemá žiadne prepojenie na zakladateľa Kaspersky Lab Eugena Kaspersky, plánuje zverejniť na konferencii HitbSecConf v októbri.

Podľa avizovaných informácií je možné chyby v procesoroch Intelu zneužiť aj vzdialeným útokom, napríklad pomocou zasielania veľkého počtu špecifických IP paketov, pomocou Java appletov a JavaScriptu. Pomocou appletov a znalosti spôsobu prekladu Java kódu JIT prekladačmi je možné vytvoriť okrem toho programové slučky, ktoré podľa Kasperskeho spôsobia pád viacerých CPU.

Chyby je možné zneužiť samozrejme z ich povahy na ľubovoľnom operačnom systéme.

Kaspersky plánuje prezentovať na konferencii ukážkový kód zneužívajúci chyby.