štvrtok, júla 17, 2008

IT admin odstavil San Francisco od siete, nechce prezradiť heslá

Kuriózny prípad rieši aktuálne vedenie mesta San Francisco, ktoré stratilo administrátorský prístup ku svojej celomestskej sieti.

Heslá zmenil 43-ročný administrátor, zamestnanec mesta, Terry Childs, ktorý sieť pomáhal budovať. Childs odmieta heslá prezradiť.

Technické informácie, napríklad o heslá pre aké systémy ide, zatiaľ neboli zverejnené. Podľa vyjadrenia predstaviteľov mesta by ale získanie kontroly preinštalovaním systémov mohlo trvať až osem týždňov.

Childs bol v pondelok obvinený z nelegálneho používania a prístupu k počítačom a počítačovým sieťam, heslá ale neprezradil ani pod hrozbou väzobného stíhania.

V súčasnosti je Childs vo väzbe, kaucia bola stanovená na 5 miliónov dolárov. Podľa vyjadrení zástupcov prokuratúry pre noviny San Francisco Chronicle je nezvyčajná výška kaucie odôvodnená, keďže Childs je hrozbou pre verejnú bezpečnosť.

Childs sa začal podozrivo správať v júni, keď nová Childsova nadriadená začala auditovať systém prístupových práv k sieti. Childs okrem zmeny hesiel sledoval emailovú komunikáciu svojich nadriadených.

Motívy správania Childsa zatiaľ nie sú známe. Existujú ale obavy, že k sieti a systémom uchovávajúcim napríklad záznamy policajných zložiek umožnil prístup tretím osobám.

Childs patril k najviac ceneným zamestnancom IT oddelenia mesta, jeho ročný plat presahoval 127 tisíc dolárov.

Žiadne komentáre: