nedeľa, augusta 31, 2008

Druhá vylepšená beta verzia Internet Explorera 8

Spoločnosť Microsoft vydala v stredu druhú inovovanú beta verziu svojho pripravovaného prehliadača Internet Explorer 8, ktorá je oproti prvej verzii určenej najmä pre vývojárov smerovaná aj na odskúšanie bežnými užívateľmi.

Inováciou pri práci s tabmi je podpora skupín tabov odlíšených farebne. Nová skupina vzniká pri otvorení úplne novej stránky zo záložiek, priamym napísaním URL alebo napríklad z vyhľadávacieho políčka. Pri otvorení linky z existujúceho do nového tabu je tento zaradený do skupiny rodičovského tabu.

Taby je možné vyčleniť do novej skupiny, presúvať medzi skupinami a zároveň vykonávať operácie naraz s celými skupinami tabov. Správanie novej funkčnosti je podobné ako funkčnosť zabezpečovaná viacerými rozšíreniami pre Firefox.

Novým je InPrivate Browsing mód, v ktorom IE 8 neukladá trvalo žiadne dáta a na PC tak nezostávajú stopy po stránkach navštívených v tomto móde. Príbuzná funkčnosť InPrivate Blocking umožňuje selektívne zakázať najčastejší obsah na stránke naťahovaný zo stránok tretích strán, ktorý tak môže byť použitý na analyzovanie celkového správania užívateľa na webe.

Zmenou prešli políčko s adresou a vyhľadávacie políčko s návrhom vyhľadávaných kľúčových slov, ktoré zobrazujú viac členených informácií a v prípade políčka s adresou rozširujú automatické vyhľadávanie z prvej beta verzie o prehľadávanie sledovaných RSS feedov. Viacero informácií zobrazuje aj novootvorený prázdny tab, napríklad ponuku obnovenia naposledy zatvorených tabov a spustenie InPrivate módu.

Oproti prvej verzii prišlo k zmene spôsobu prepnutia do režimu kompatibility s Internet Explorerom 7, keď sa priamo v navigačnej lište nachádza iba tlačidlo na zapnutie režimu kompatibility a nevolí sa konkrétne jadro.

Bezpečnostný Safety Filter blokujúci nebezpečné a phishingové stránky bol v druhej beta verzii premenovaný na SmartScreen Filter a pridal blokovanie niektorých XSS útokov a funkčnosť Activies bola premenovaná na Accelerators.

Žiadne komentáre: