nedeľa, augusta 31, 2008

Snímky z nového satelitu s najvyšším rozlíšením exkluzívne pre Google Maps

Spoločnosti GeoEye a Google oznámili vo štvrtok spoluprácu, v rámci ktorej bude nový satelit GeoEye-1 patriaci GeoEye dodávať snímky pre Google Maps a Google Earth.

Satelit GeoEye-1, ktorý bude vypustený 4. septembra, bude komerčným satelitom s novým najvyšším rozlíšením fotografií. Pri monochromatickom snímaní bude jeden pixel reprezentovať 41 centimetrov, doterajšie najlepšie komerčné satelity mali rozlíšenie 50 centimetrov.

Farebné snímky nového satelitu majú rozlíšenie 1.65 metrov. Cena satelitu je 502 miliónov dolárov.

Podľa licencie, ktorú GeoEye získala od vlády USA, bude musieť u snímok znižovať rozlíšenie na 50 centimetrov. Zákazníci ale môžu s individuálnym povolením vlády USA získavať aj snímky v plnej kvalite, informuje na svojich stránkach spoločnosť GeoEye. V súčasnosti nie je známe, či Google o takúto výnimku požiadal.

Podľa
agentúry Reuters je dohoda medzi Google a GeoEye exkluzívna a snímky z nového satelitu budú dodávané spomedzi spoločností poskytujúcich satelitné zábery na Internete len spoločnosti Google.

Na prvom stupni nosnej rakety Delta II bude zároveň pri štarte logo spoločnosti Google.

Satelit bude prelietavať nad územím väčšinou o 10:30 doobeda miestneho času, za deň obehne Zem pätnásť krát a nad každým miestom na Zemi v zmysle možnosti vytvorenia snímok pod rozličným uhlom bude raz za tri dni. Snímať dokáže samozrejme naraz ale výrazne menej povrchu ako je v jeho dosahu, za deň v monochromatickom snímaní dokáže zmapovať 700 tisíc kilometrov štvorcových.

Prvé snímky má Google zo satelitu dostávať do dvoch mesiacov po štarte.

Žiadne komentáre: