streda, augusta 20, 2008

Debian oslávil pätnásť rokov

Debian, jedna z popredných linuxových distribúcií, oslávila 16. augusta pätnásť rokov od vydania prvej verejnej verzie 16. augusta 1993.

Prvá verzia Debianu bola Ianom Murdockom vydaná menej ako dva roky od vydania prvej verzie linuxového jadra 0.01 v septembri 1991. Debian sa tak radí medzi najstaršie distribúcie, staršou v súčasnosti existujúcou je podľa dostupných informácií len Slackware, naopak Red Hat aj Suse sú o niečo mladšími.

V súčasnosti má Debian významnú pozíciu najmä na serveroch, samotná distribúcia na desktopoch nie je príliš populárna. Na Debiane je ale postavená distribúcia Ubuntu, ktorá je v súčasnosti najpopulárnejšou desktopovou distribúciou.

Zo známejších distribúcií je na Debiane založený napríklad aj Knoppix, Linspire a nepriamo aj Damn Small Linux.

Debian je dostupný pre desať procesorových architektúr.

V súčasnosti je poslednou verziou distribúcie etch 4.0r4, verzia lenny 5.0 má byť vydaná v septembri. Debian udržiava štyri verzie, oldstable, stable, testing a unstable. Aktuálnou finálnou produkčnou verziou je stable, ktorá je v posledných rokoch pre použitie na desktope vzhľadom na veľké priemerne dvojročné intervaly medzi jednotlivými vydaniami často kritizovaná pre príliš staré hlavné verzie jednotlivých softvérov.

Debian bol skôr tento rok aj terčom významnej kritiky, keď pre chybu jeho prispievateľov sa v knižnici OpenSSL distribuovanej v Debiane nachádzala vážna bezpečnostná chyba spôsobujúca napríklad generovanie slabých RSA kľúčov a certifikátov. Problému sa detailne venovali v tomto článku.

Žiadne komentáre: