streda, augusta 20, 2008

Výberové konanie na prevádzkovateľa DVB-T, budeme mať MPEG-4

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) dnes zverejnil výzvu na predloženie ponúk vo výberovom konaní na prevádzkovateľa prvého a druhého multiplexu vysielania digitálnej terestriálnej televízie štandardom DVB-T.

TÚ SR vo výzve stanovil aj viaceré technické podmienky na prevádzku multiplexov, vrátane určenia použitia kompresného štandardu MPEG-4.

Hoci koncové MPEG-4 zariadenia majú o niečo vyššiu cenu ako u MPEG-2, najmä pre možnosť dvojnásobného množstva televíznych programov šírených v jednom multiplexe a reálnu možnosť vysielania v HD kvalite je v súčasnosti väčšinou považovaný MPEG-4 za výrazne lepšie technologické riešenie.

Stanovená bola aj modulácia 64-QAM, kódový pomer 2/3 a ochranný interval 1/4. To znamená, že jeden multiplex bude mať bitrate 19.906 Mbps.

Termínom odovzdávania ponúk je 20. november. Po určení víťaza a udelení povolenia je povinný víťaz spustiť komerčnú prevádzku prvého multiplexu najneskôr do jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti povolenia. Ak víťaz nespustí prevádzku skôr, veľmi pravdepodobne tak bude spustená komerčná prevádzka DVB-T až v roku 2010.

Pre územia frekvenčného vyhradenia Nitra a Poprad zároveň nie je k dispozícii voľný kanál pre prvý multiplex, v týchto oblastiach je zatiaľ určený kanál len pre druhý multiplex. Najneskorší termín spustenia druhého multiplexu je 31. januára 2012.

Víťaz výberového povolenia získa povolenia na prevádzku prvého multiplexu do 31. mája 2015 a na prevádzku druhého multiplexu na dvadsať rokov.

Súčasťou zverejnenej výzvy sú aj bodové hodnotenia jednotlivých kritérií. Najviac, 750 bodov, je za technické riešenie a rýchlosť budovania siete prvého a druhého terestriálneho multiplexu a pokrytie obyvateľstva Slovenskej republiky jeho signálom, výhodu tak môže získať prevádzkovateľ garantujúci skoršie pokrytie ako stanovuje zákon.

Vysoké hodnotenie má aj rozsah poskytovaných služieb, 600 bodov, ponúkaná výška úhrady za pridelené frekvencie, 500 bodov, a podpora prechodu z analógového na digitálne vysielanie, 400 bodov.

Žiadne komentáre: