štvrtok, augusta 21, 2008

SSD s kapacitami v TB a ďalšie novinky

Spoločnosť BitMicro informovala na veľtrhu Siggraph, ktorý sa konal v Los Angeles, o svojej schopnosti vyrábať zariadenia SSD s kapacitou až 6,5 TB, s 55 000 vstupno-výstupnými inštrukciami za sekundu (IOPS) a trvalým dátovým tokom až do 230 MB za sekundu. Tieto SSD majú rozmery klasických zariadení s výnimkou výšky, ktorá je dvoj až trojnásobne väčšia.

Na tom istom podujatí predstavila spoločnosť Texas Memory Systems zariadenie s kapacitou až 64 TB pamäte flash. Celkovo je schopné vykonať až 800 000 IOPS a dátový tok môže dosiahnuť až 12 GB za sekundu. Je umiestnené v skrini, kde je nad sebou uložených 8 RamSan-500 jednotiek s výškou 4U. Každá jednotka má kapacitu 8 TB pamäte flash, vykoná maximálne 100 000 IOPS a dátový tok dosahuje maximálne 1,5 GB za sekundu. Vyrovnávacia pamäť každej z ôsmich jednotiek má kapacitu od 16 do 64 GB DDR RAM. Celková spotreba zariadenia je na úrovni 2,5 kW. Jednotlivé flash moduly sú v redundantnom poli RAID 3, pričom ich možno vymieňať za plnej prevádzky bez straty dát, ale prebudovanie poľa trvá následne 10 až 15 minút. Podľa reprezentantov spoločnosti sa toto zariadenie používa najmä na renderovanie filmových projektov a obrovské transakčné databázy.

Spoločnosť Intel ohlásila, naopak, nové SSD, ktoré sú podstatne menšie a ľahšie ako bežné SSD. Z-P230 PATA SSD je štvornásobne menší ako tradičný 1,8" pevný disk, štvrtinová je aj jeho hmotnosť. Využívané je rozhranie PATA (IDE). SSD sa vyrábajú vo verzii ZIF so 40 vývodmi a rozmermi 38 × 54 × 3,2 mm a hmotnosťou 11 gramov a vo formáte mini-card s rozmermi 30 × 50,95 × 3,8 mm a hmotnosťou 8 gramov. Určené sú ako náhrada klasických pevných diskov v zariadeniach, ktoré Intel nazýva netbook a nettop systémy. Prenosová kapacita pri čítaní dát je na úrovni 38 MB za sekundu, pri zápise 10 MB za sekundu. Spotreba energie je na úrovni 1,65 mW v stave nečinnosti a 314 mW pri plnej prevádzke. Kapacity dosahujú 4 GB, resp. 8 GB, v poslednom štvrťroku tohto roka bude k dispozícii aj 16 GB verzia.

Začínajúca kórejská spoločnosť Indilinx oznámila uvedenie IDX22 SSD radiča s rozhraním SATA II s najvyššou rýchlosťou čítania až 230 MB za sekundu a rýchlosťou zápisu 170 MB za sekundu pri využití Single Level Cell (SLC) pamätí NAND flash a 200 MB za sekundu, resp. 160 MB za sekundu pri využití Multi Level Cell (MLC) pamätí NAND flash. Maximálna podporovaná kapacita je na úrovni 512 GB. Radič disponuje dvoma nezávislými skupinami štyroch kanálov a vyrovnávacou pamäťou DRAM. Používa dva typy hardvérovej korekcie chýb (ECC): Reed-Solomon a Bose-Chadhuri-Hocquenghem. Radič je vyrobený 90 nm výrobným procesom. Podporuje flash čipy spoločností Samsung, Toshiba, Hynix a Intel/Micron. V budúcnosti chystá spoločnosť v rámci projektu Jet Stream radič s rozhraním SATA 3 s prenosovou kapacitou až 500 MB za sekundu, s podporou ONFI. Projekt Hillview, zameraný na servery, by mal priniesť prenosovú kapacitu na úrovni až 1400 MB za sekundu.

Z iného súdka sú špekulácie, podľa ktorých spoločnosť Seagate, najväčší svetový dodávateľ pevných diskov, poškuľuje po spoločnosti SanDisk, ktorú by mohla odkúpiť alebo by mohlo dôjsť k ich spojeniu. Keby sa niektorý z týchto prekvapivých scenárov zrealizoval, malo by to veľký vplyv na trh s SSD, keď by Seagate získal veľkú výhodu oproti ostatným výrobcom. Využil by technológiu spoločnosti SanDisk v kombinácii s veľkým portfóliom zákazníkov, ktorým dodáva svoje výrobky. Zvlášť zaujímavé sú tieto dohady v súvislosti s vyhrážkami firmy Seagate, že bude žalovať producentov SSD pre porušovanie svojich patentových práv.

Žiadne komentáre: