pondelok, júna 30, 2008

Český Vodafone začal blokovať prístup k nelegálnym stránkam

Český mobilný operátor Vodafone začal od štvrtka automaticky blokovať prístup k stránkam s nelegálnym obsahom.

Podľa spoločnosti ide najmä o stránky s detskou pornografiou a stránky podporujúce alebo propagujúce hnutia smerujúce k potlačeniu práv a slobôd človeka.

Blokovanie sa podľa tlačovej správy týka všetkých SIM operátora s prístupom k Internetu, či priamo z mobilu alebo cez počítač.

Okrem automatického blokovania je k dispozícii aj voliteľná služba zdarma umožňujúca zapnúť si blokovanie nevhodného obsahu, medzi ktorý patrí napríklad obsah pre dospelých, hazardné hry, zbrane a násilie ale tiež P2P siete.

Táto služba je určená najmä pre rodičov, ktorí môžu zablokovať prístup k nevhodnému obsahu svojim deťom. Blokované okrem stránok sú aj audiotexové služby a služby prémiových SMS s obsahom daného typu.

Vodafone využíva pre blokovanie databázu organizácie Internet Watch Foundation, www.iwf.org.uk. Okrem toho sú všetky stránky navštívené užívateľmi, ktoré zatiaľ neboli ohodnetené, postupne automatickým systémom vyhodnocované a v prípade klasifikácie za nezákonné alebo nevhodné zaradené do databázy do 48 hodín po ich navštívení.

Žiadne komentáre: