streda, júla 02, 2008

Pirátom filmov a softvéru z EliteTorrents hrozí väzenie

25. mája 2005 sa v USA uskutočnila policajná akcia D-Elite, ktorej cieľom bolo vypnutie najrozšírenejšieho BitTorrent trackera EliteTorrent.com. Operácia prebehla aj za pomoci FBI. Väčšina zadržaných osôb (administrátorov) bola odsúdená v roku 2006. Portál EliteTorrent bol zodpovedný napríklad aj za uverejnenie filmu Star Wars Epizóda III 12 hodín pred jeho kinopremiérou. Práve tento film sa im však stal osudným...

Jeden z administrátorov, 26-ročný Daniel Dove zo štátu Virginia, bol usvedčený v piatok 27. 6. 2008. Za jeho činy mu hrozí až 10 rokov väzenia. Jeho spolupracovníci dostali len 5 mesiacov pobytu vo väzení, 5 mesiacov následného domáceho väzenia a peňažnú pokutu. V prípade Dova však bolo zapletenie do kriminálnej činnosti výraznejšie, keďže bol administrátorom malej skupiny Uploaders, ktorá bola zodpovedná za získavanie a zverejňovanie pirátskeho obsahu.

Pre svoje aktivity získaval členov, ktorí disponovali vysokorýchlostným internetom, niekoľkonásobne prevyšujúcim rýchlosť pripojenia bežného používateľa. Dove takisto vlastnil výkonný server, ktorý na nelegálnu činnosť využíval. V dôsledku týchto skutočností sa očakáva, že Dove dostane trest výrazne prevyšujúci tresty jeho spolupracovníkov. Rozsudok bude vynesený 10. septembra tohto roku.

Žiadne komentáre: