nedeľa, júna 29, 2008

Open source linuxový mobil v predaji

Taiwanská spoločnosť FIC zahájila tento týždeň dodávky open source linuxového mobilu Neo FreeRuner, ktorého verziu určenú najmä pre vývojárov ponúkala od minulého júla.

Nová verzia určená pre bežných užívateľov má navyše WiFi, rýchlejší procesor, viac zabudovanej Flash pamäte, akcelerometre a grafický akceleračný čip.

Neo FreeRuner je postavený na linuxovej platforme Openmoko s jadrom 2.6.24 alebo novším a s využitím užívateľského rozhrania Qtopia. Zaujímavosťou telefónu je dostupnosť a modifikovateľnosť zdrojových kódov aj pre samotný operačný systém, čo umožňuje vývojárom modifikovať aj základnú činnosť telefónu.

Hardvérovo telefón ale už zaostáva niektorými parametrami za špičkovými modelmi súčasnosti, podporuje napríklad len trojpásmové GSM a GPRS. EDGE, 3G a samozrejme teda tiež HSDPA podporované nie sú.

Podporované je WiFi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0, AGPS. FreeRunner beží na procesore architektúry ARM9 od Samsungu taktovanom na 400 MHz s možnosťou práce na 500 MHz, disponuje 128 MB SDRAM pamäti a 256 MB Flash pamäti. Túto je možné rozširovať microSD pamäťovou kartou, podporovaný je štandard SDHC pre kapacity vyššie ako 2 GB.

Displej telefónu je dotykový s uhlopriečkou 2.8" a rozlíšením až 480 x 640 pixelov. K dispozícii je akceleračný čip pre 2D aj 3D grafiku. Telefón je vybavený aj dvomi 3D akcelerometrami.

Hmotnosť telefónu podľa údajov výrobcu dosahuje až 185 gramov. Rozmery telefónu sú 120 mm x 62 mm x 18.5 mm.
Batéria má kapacitu 1 200 mAh a mala by poskytovať tri až štyri hodiny hovoru na jedno nabitie. Telefón sa dobíja cez miniUSB port s podporou USB 1.1, cez ktorý je ho samozrejme možné pripojiť aj k PC.

Telefón je možné alebo bude možné v krátkej dobe zakúpiť u viacerých predajcov vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii a Indii. Neskôr by mal pribudnúť aj priamy predaj cez webové stránky spoločnosti. V Európe sa Neo FreeRuner predáva za 299 euro, v prepočte približne 9 000 Sk.



Žiadne komentáre: