utorok, júla 01, 2008

Windows XP a Bill Gates končia, pomaly

Oficiálne 30. júnom 2008 skončila až na niekoľko výnimiek všeobecná dostupnosť operačného systému Windows XP, stále jasne dominujúceho desktopového operačného systému. Ukončenie dostupnosti znamená najmä začiatok agresívnejšieho presadzovania Windows Vista, hoci XP bude možné získať ešte sedem mesiacov. 30. jún je zároveň oficiálnym posledným dňom Billa Gatesa ako zamestnanca Microsoftu.

30. jún 2008 sa stal pre spoločnosť Microsoft významným míľnikom v jej histórii, keď v tento deň skončila všeobečná dostupnosť doteraz najúspešnejšieho operačného systému spoločnosti Windows XP a zároveň spoluzakladateľ Bill Gates sa bude od júla výrazne menej podieľať na každodennom chode spoločnosti.

30. júna končí dostupnosť Windows XP v podobe krabicových verzií dostupných pre koncových zákazníkov ale najmä v podobe OEM verzií pre priamych partnerov Microsoftu, najmä najväčších značkových výrobcov počítačov.

Priami OEM partneri po tomto dátume až na niekoľko výnimiek už nebudú môcť predávať počítače s predinštalovaným operačným systémom Windows XP a tak najmä v prípade notebookov si tieto bude možné väčšinou zakúpiť len s Windows Vista.

Windows XP budú naďalej vo všetkých svojich edíciách dostupné do 31. januára 2009 v OEM verzii pre tzv. system builderov, menších výrobcov počítačov, ktorí ich budú môcť predinštalovávať na nimi predávané PC.

OEM verzie pre system builderov, samozrejme drahšie ako licencie pre priamych OEM partnerov, budú dostupné cez štandardné distribučné kanály určené pre tento typ zákazníkov, autorizovaných distribútorov. Zatiaľ nie je ale definitívne potvrdené, či tieto OEM verzie zostanú v ponuke predajcov pre individuálnych koncových zákazníkov podobne ako ich bolo možné zakúpiť doteraz. Niektorí veľkí zahraniční predajcovia už totiž oznámili ukončenie predaja aj takýchto verzií.

Dnes, prvého júla, sa OEM verzia Windows XP nachádza v ponuke viacerých slovenských predajcov pre koncových zákazníkov, samozrejme ale môže a veľmi pravdepodobne ide o skladové zásoby.

Windows XP Professional bude možné naďalej získať pri zakúpení edícií Business alebo Ultimate operačného systému Windows Vista s využitím downgradu na Windows XP. Pri využití tejto možnosti danej licenčnou zmluvou Microsoftu si môže zákazník nainštalovať XP Professional a kedykoľvek neskôr sa vrátiť k zakúpenej edícii Windows Vista. Rovnaká možnosť je k dispozícii aj pre veľké firmy využívajúce edíciu Vista Enterprise.

Možnosť downgradu budú podľa predstavených plánov priamo podporovať značkoví výrobcovia PC, ktorí pre zákazníka priamo nainštalujú Windows XP Professional. Zákazník si ale musí zakúpiť edíciu Business alebo najdrahšiu edíciu Ultimate, zároveň výrobcovia si často za uskutočnenie downgradu za zákazníka účtujú menší ale nezanedbateľný poplatok.

Dokedy bude možné využívať možnosť downgradu zatiaľ nie je defitinívne známe.

Edíciu Windows XP Home prípadne Starter bude navyše možné naďalej získať predinštalovanú aj na lacných zariadeniach dvoch nových objavujúcich sa tried PC, netbookoch a nettopoch. Táto bude k dispozícii minimálne do 30. júna 2010, pričom má byť dostupná ešte rok po vydaní ďalšej verzie Windows po Windows Vista. Keďže vydanie Windows 7 je plánovaná predbežne na január 2010, XP Home by mohli byť dostupné na netbookoch a nettopoch až do januára 2011.

Ukončenie všeobecnej dostupnosti Windows XP k 30. júnu znamená predovšetkým takmer výlučnú podporu Windows Vista ako predinštalovanej verzie Windows na značkových PC, ktoré vďaka presadzovaniu sa notebookov získavajú čoraz väčšiu časť trhu nových PC aj na Slovensku. Ukončením dostupnosti nebude žiadnym spôsobom ovplyvnená podpora Windows XP.

Už na začiatku roka 2007 spoločnosť Microsoft potvrdila dátumy konca podpory pre Windows XP. Plná podpora bude trvať do 14. apríla 2009, do 8. apríla 2014 bude trvať rozšírená podpora. Aktualizácie pre Windows XP s SP2 sa budú vydávať do 13. júla 2010, po tomto čase budú k dispozícii už iba aktualizácie pre XP SP3.

Najväčším rozdielom rozšírenej podpory, ktorá začína v apríli 2009, oproti plnej podpore je vydávanie iba bezpečnostných aktualizácií. Spoločnosť v tomto režime podpory tak už všeobecne nevydáva aktualizácie pre objavené chyby, ktoré nie sú bezpečnostnej povahy.

30. jún bol tiež oficiálne posledným dňom okrem Windows XP aj pre Billa Gatesa, ktorý od júla výrazne obmedzí prácu v Microsofte a bude sa venovať najmä práci pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesových.

Pozíciu hlavného softvérového architekta Gates postupne od oznámenia odchodu v roku 2006 už presunul na Raya Ozzieho. Gates bude mať ale naďalej výrazný vplyv na chod spoločnosti na strategickej úrovni, keď zostáva predsedom správnej rady a zároveň bude konzultovať kľúčové projekty spoločnosti.

Žiadne komentáre: