nedeľa, júna 29, 2008

Firefox 3 vyhral test nenáročnosti na pamäť

Praktické skúšanie piatich internetových prehliadačov pod Windows ukázalo, že Firefox 3 aj po takmer troch hodinách bežného surfovania zaberal oveľa menej pamäte, než konkurenčné prehliadače.

Redaktor stránky Dot Net Perls uverejnil výsledky pomerne jednoduchého, ale časovo náročného testu, ktorým testoval jednotlivé internetové prehliadače v spotrebe pamäte počítača. V teste medzi sebou súperili nasledujúce prehliadače: Safari 3.1.2, Mozilla Firefox 3.0, Flock 1.2.2 (odvodený od Firefox 2), Opera 9.5 and Internet Explorer 8.0 Beta 1. Výsledky štyroch z nich si môžu čitatelia pozrieť na priloženom obrázku. Pri procese testovania bola použitá špeciálna aplikácia MemoryWatcher (okno aplikácie na obrázku) vyvinutá na platforme .NET, ktorá zaznamenávala využitie pamäte každé tri sekundy, čím sa nazbieralo za 14 hodín surfovania obrovské množstvo referenčných bodov.

Každý prehliadač bol testovaný samostatne po dobu 2.69 až 2.91 hodiny s krátkymi prestávkami. Počítač, na ktorom test prebiehal, bol vybavený operačnou pamäťou s kapacitou viac ako 3 GB a bežal na operačnom systéme MS Windows Vista SP1. Každý z prehliadačov bol doplnený bežne používanými zásuvnými modulmi, zahrnuté boli údajne napr. Flash, Acrobat Reader a Java, hoci posledné dva spomínané neboli využité. Testovací pracovník navštevoval iba bežné stránky vrátane Gmail, neotváral veľa stránok s veľkými obrázkami ani stránky na testovanie prehliadačov. Pri testoch boli otvorené vždy maximálne asi 4 okná jedného prehliadača, v každom okne boli otvorené najviac tri karty.

Prehliadače Safari a Internet Explorer si časom vytvorili v pamäti pracovné sady, ktoré neustále zväčšovali svoju veľkosť. Veľkosti pracovných sád vytvorených v pamäti prehliadačmi Firefox 3, Flock and Opera sa časom stabilizovali. Ani jeden z testovaných prehliadačov nevyčerpal pamäť v testovacom počítači, Safari a Internet Explorer by však v prípade dostatočne dlhého pokračovania testu nakoniec celú dostupnú kapacitu pamäte vyčerpali. Konečné namerané veľkosti pracovných sád v pamäti boli:
Safari - 636.9 MB,
Firefox 3 - 111.8 MB,
Flock - 191.9 MB,
Opera - 190.6 MB,
Internet Explorer - 194.4 MB.

Žiadne komentáre: