pondelok, júna 30, 2008

Nový formát audia MT9 má konkurovať MP3

Najpoužívanejšiemu audio formátu MP3 rastie ďalšia nová konkurencia v podobe formátu MT9 vyvinutého v Kórei.

MT9 sa významne líši od doterajších formátov a kódekov a má umožniť výrazne kreatívnejšie počúvanie hudby. Formát má totiž v šiestich kanáloch kódované samostatne jednotlivé zložky hudby a nielen mixovaný zvuk pre prehrávanie na šiestich reproduktoroch rozmiestnených v priestore.

Základným obsahom jednotlivých kanálov je spev, sprievodné vokály, gitara, basová gitara, klavír a bubny. Prehrávač zabezpečuje zmiešavanie jednotlivých kanálov, pričom je možné určovať spôsob zmiešavania a napríklad pomernú hlasitosť jednotlivých kanálov. Formát, na ktorý upozornili noviny The Korea Times, má pritom podporu aj v štandardizačnej komisii ISO pre MPEG formáty.

Ako vyplýva z informácií komisie o parížskom zasadaní na začiatku mája, formát bol posunutý do fázy návrhu štandardu. Podľa vyjadrení predstaviteľov kórejskej spoločnosti Audizen, ktorá formát presadzuje, sa očakáva definitívny výber formátu za ISO štandard už v júni.

Technických informácií je v súčasnosti o formáte zverejnených len minimum, nenachádzajú sa ani na stránkach spoločnosti Audizen. Ponúkaný na stiahnutie je prehrávač s ukážkami, aktuálne sú ale súbory nedostupné. Technologické základy formátu, ktorý Audizen marketingovo označuje Music 2.0, vyvinul kórejský Výskumný inštitút elektroniky a telekomunikácií.

Podľa Audizen formát by mal byť podporovaný v blízkej budúcnosti napríklad v mobiloch Samsungu a LG.

Žiadne komentáre: