utorok, júla 01, 2008

K dispozícii zlaté Blu-ray, s výdržou 200 rokov

Po zlatých CD a DVD médiách, ktoré sľubujú výrazne vyššiu archivačnú dobu vďaka vyššej stabilite zlata použitého v odrazovej vrstve, výrobca Delkin predstavil archivačné zlaté Blu-ray médiá.

Sľubovaná výrobcom garantovaná archivačná výdrž zapisovateľných BD-R médií, teda doba po ktorú by mali zostať dáta napálené na médiu neporušené, je dvesto rokov. Výrobca explicitne neuvádza, či a prípadne v ktorej vrstve média je použité zlato.

Na rozdiel od CD a DVD v ponuke rovnakého výrobcu, archivačné zlaté BD-R nemajú vonkajšiu zlatú farbu, sú striebornej farby.

Zlaté archivačné BD-R médiá by mali byť špeciálne odolné najmä voči UV žiareniu, vlhkosti a teplu. Vyššia stabilita oproti bežným BD-R médiám má byť dosiahnutá špeciálnym záznamovým materiálom, zároveň archivačné BD-R majú spevnený povrch ScratchArmor odolný proti poškriabaniu a prachu.

Archivačné Blu-ray disky od spoločnosti Delkin sú jednovrstvové a majú kapacitu 25 GB. Rýchlosť čítania a zapisovania je 4x, teda 18 MB/s. Napálenie celého disku tak trvá 23 minút.

Delkin má v ponuke aj zlaté DVD-R, u ktorých je zlato použité v odrazovej vrstve a majú garantovanú životnosť sto rokov.

Odporúčaná predajná cena archivačných zlatých BD-R je 27 dolárov pri balení v jednotlivom archivačnom obale, alebo 575 dolárov za 25 kusov dodaných na cievke s archivačným obalom.

Viac informácií o archivačných BD-R médiách je možné nájsť na stránke produktu.

Žiadne komentáre: