pondelok, júna 30, 2008


Po niekoľkých ohlásených oneskoreniach, spoločnosť Microsoft konečne vstúpila na trh s virtualizačným softvérom. Spoločnosť minulý týždeň zdarma sprístupnila softvér Hyper-V (predtým s kódovým označením Viridian), na ktorý následne 8. júla nadviažu aktualizácie OS Windows.

Spojením softvéru Hyper-V a OS Windows Server, spoločnosť Microsoft dúfa, že sa jej podarí dobehnúť konkurenčné produkty VMware a Citrix, ktoré si budujú svoju pozíciu na trhu už niekoľko rokov. Pôvodne sa počítalo s uvoľnením Hyper-V spolu s Windows Server ešte na jar tohto roku, avšak vypustenie Hyper-V bolo posunuté o 180 dní neskôr od vydania Windows Server, alebo začiatkom augusta. Od jeho vydania v beta verzii, vo februári tohto roku, Hyper-V bol stiahnutý viac ako milión krát, a Microsoft pri vývoji spolupracoval približne s 250 subjektmi, vrátane mliekárenskej spoločnosti Land O'Lakes, The Scooter Store, a HotSchedules.

Microsoft predpokladá, že celkové množstvo virtualizovaných severov na svete je len menej než 10 %, preto spoločnosť čaká ešte mnoho práce. Veľa spoločností plánovalo nasadenie virtualizácie a keďže softvérový gigant sa s Hyper-V oneskoril, tieto plány často závisia na použití iných produktov, akým napríklad VMware. Znamená to, že Microsoft sa musí veľmi snažiť, aby dobehol konkurenciu. Spoločnosť plánuje zaškoliť svojich predajcov, a takisto chce predviesť produkt na niekoľkých konferenciách, kde bude možné softvér zakúpiť. V niekoľkých nadchádzajúcich mesiacoch bude Microsoft usporadúvať aj niekoľko podujatí, kde bude hlavnou témou virtualizácia. Malo by sa to podobať na podujatia venované systému Windows Server 2008, ktoré spoločnosť usporiadala na jar tohto roku.

Test partnera Microsoftu, spoločnosti Qlogic zaoberajúcou sa úložnými zariadeniami, tvrdí, že priepustnosť Windows Server 2008 v spojení s Hyper-V je približne 90 % z priepustnosti na fyzickom serveri, zatiaľ čo správa o konkurenčných produktoch hovorí len o priepustnosti blížiacej sa 50 %.

Po uvoľnení Hyper-V, výrobca plánuje vydať aktualizovanú verziu System Center Virtual Machine Manager niekedy v štvrtom kvartáli tohto roku. Dnes, Virtual Machine Manager umožňuje administrátorom monitorovať a spravovať inštancie Virtual Server-u, ale nie Hyper-V. Nová verzia by mala obsahovať vstavanú podporu pre správu Hyper-V a VMware ESX, a neskôr aj Citrix XenServer. Ďalší nástroj, Microsoft Assessment and Planning Toolkit 3.1 budú uvoľnené v júli, budú umožňovať plánovanie návrhu virtuálnej infraštruktúry.

Pre Microsoft je serverová virtualizácia nielen jedným kúskom vízie, ktorá sa nazýva “dynamické IT“, ale aj jedným elementom pre oveľa širšiu virtualizačnú stratégiu, ktorá v sebe zahŕňa desktopy, aplikácie a prezentačnú virtualizáciu rovnako ako aj manažment, ktorý Microsoft označil za nevyhnutnú technológiu. Hyper-V teraz zapĺňa prázdnu medzeru, ktorá udierala očí.

Žiadne komentáre: