streda, augusta 13, 2008

DDR3 pamäte na 2 500 MHz

Spoločnosť Elpida oznámila vyvinutie podľa spoločnosti prvého 1 Gbit DDR3 pamäťového čipu s efektívnou pracovnou frekvenciou 2 500 MHz, teda prenášajúcich po jednom pine dáta rýchlosťou 2.5 Gbps.

Pamäte Elpida dosahujú takúto rýchlosť samozrejme na štandardnom napätí 1.5 V.

Okrem toho ale dokážu pracovať aj na napätí 1.35 V, ktoré používa nový štandard DRR3L, a tiež na napätí 1.2 V. Na 1.2 V pamäte pracujú na 1 800 MHz, rýchlosť na 1.35 V spoločnosť neoznámila.

Okrem zlepšenia vo výrobnom procese umožnilo zvýšenie rýchlosti pri nižšom napájaní aj použitie medených prepojení a konektorov namiesto hliníkových. Okrem zvýšenia rýchlostí použitie medi umožnilo podľa spoločnosti znížiť spotrebu o 22%.

Testovacie dodávky čipov výrobcom pamäťových modulov sa začnú v auguste, určené sú najmä pre moduly do serverov a výkonných desktopov.

Pre výrazné zlepšenie výrobného procesu organizácia JEDEC stojaca za pamäťovými štandardami oznámila v júni novú verziu štandardu DDR3 s označením DDR3L, pamäťové moduly ktorého budú podporovať okrem štandardného napätia 1.5 V aj nižšie napätie 1.35 V. To umožní znížiť spotrebu pamätí.

Predchádzajúce generácie DRAM pamätí pre PC používali vyššie napätia. DDR2 používajú 1.8 V, DDR pamäte používali 2.5 V a SDR SDRAM 3.3 V.

Žiadne komentáre: