nedeľa, augusta 10, 2008

Firefox: Rast jeho podielu sa spomalil, IE udržuje pozíciu


Firefoxu sa po sľubnom náraste, spôsobenom vydaním verzie 3.0, nepodarilo prelomiť hranicu 20 % podielu na celosvetovom trhu prehliadačov, pričom jeho ďalší rast sa dramaticky spomalil. Vyplýva to z informácií firmy, ktorá sa zaoberá prieskumom podielov jednotlivých webových prehliadačov na trhu.

Podľa firmy Net Application bol podiel Firefoxu v júli 19,2 %, čo je oproti júnu nárast iba o 0,2 %, pričom v máji a júni rástol jeho podiel o 0,7 a 0,6 % mesačne. Výsledok sa zistil z monitorovania 40 000 webových sietí a ide o jeden z najnižších prírastkov za posledných 12 mesiacov.

“Myslel som, že v júli Firefox prerazí hranicu 20 % podielu,“ hovorí Vince Vizzaccaro, viceprezident marketingu spoločnosti Net Applications, ktorý ešte pred dvoma mesiacmi predikoval dosiahnutie nového míľnika práve v priebehu uplynulého mesiaca. Teraz to podľa neho vyzerá tak, že hranicu 20 % možno Firefox dosiahne až za výrazne dlhší čas.

Napriek tomu však rastie zastúpenie Firefoxu 3.0, ktorý bol vydaný v polovici júna, a z podielu 2,3 % na konci šiesteho mesiaca sa vyšplhal až na 5,7 % v júli. Tieto zisky sú však na úkor staršieho Firefoxu 2.0, ktorý spadol za rovnaké obdobie o 3,1 %. To naznačuje, že Firefox 3.0 inštalujú v prevažnej väčšine používatelia staršieho Firefoxu, zatiaľ čo priaznivci Internet Explorera na nový Firefox hromadne neprechádzajú. Rýchlosť rastu podielov Firefoxu 3.0 by sa zväčšila, keby Mozilla začala automaticky aktualizovať Firefox 2.0 na novú verziu. Ešte však o tomto kroku nebolo definitívne rozhodnuté.

Internet Explorer od Microsoftu sa udržal v júli na rovnakej úrovni ako v júni a má stále 73 % podiel na trhu. Napriek tomu však v deviatich z dvanástich mesiacov za uplynulý rok zaznamenával straty. Menší pokles zaznamenal aj prehliadač Safari od Apple, ktorý mesačne ubral 0,2 %, čo je najväčší pokles od júna 2007, keď jeho strata činila 0,3 %. Net Application tento pokles vysvetľuje znížením podielu Mac OS X, ktorý na trhu od júna rovnako klesol o 0,2 %.

Vizzaccaro tvrdí, že zatiaľ ide iba o malú zmenu na to, aby bolo možné hovoriť o zmene celého trendu. Je však možné, že podiely menej rozšírených prehliadačov teraz budú rásť oveľa pomalšie ako doteraz

Žiadne komentáre: