streda, augusta 13, 2008

Európsky súd pre ľudské práva oddialil vydanie hackera do USA

Európsky súd pre ľudské práva sa bude zaoberať prípadom hackera Garyho McKinnona a jeho vydanie do USA je tak zatiaľ odložené.

Súd sa podľa vyjadrení obhajcu McKinnona bude prípadom zaoberať 28. augusta. McKinnon žiada, aby súd zabránil jeho vydaniu do USA.

USA obvinili 42-ročného Garyho McKinnona z preniknutia do 97 vládnych a armádnych počítačov a podľa USA spôsobil škodu približne 700 tisíc dolárov, keď napríklad vymazal niektoré súbory. McKinnon prenikol do 53 počítačov americkej armády, 26 počítačov amerického námorníctva, 16 počítačov NASA, jedného počítača ministerstva obrany USA a jedného počítača amerického letectva.

McKinnon preniknutia do systémov, ku ktorým prišlo medzi februárom 2001 a marcom 2002, priznal a tvrdí, že hľadal americkými inštitúciami zadržiavané informácie o UFO a mimozemských technológiách.

V USA hrozí McKinnovi trest vo výške 60 rokov, súdený navyše môže byť aj vojenským súdom a podľa protiteroristického zákona.

McKinnon vo Veľkej Británii vyčerpal už všetky možnosti odvolania proti rozhodnutiu ministra spravodlivosti o jeho vydaní do USA, keď rozhodnutím z 31. júla 2008 nezabránila jeho vydaniu ani Snemovňa lordov.

Žiadne komentáre: