pondelok, augusta 11, 2008

Midori – koniec éry systému Windows?


Spoločnosť so sídlom v Redmonde oficiálne priznala existenciu systému, ktorý je postavený úplne mimo súčasnej architektúry, používanej v operačnom systéme Windows. So stále narastajúcou dôležitosťou úlohy internetu v operačnom systéme počítačov a stúpajúcou prevahou virtualizačných technológií v dnešných počítačoch sa totiž nezadržateľne blíži deň, keď sa stane súčasný OS spoločnosti Microsoft zastaraným. Gigant na poli vývoja softvéru sa na tento deň pripravuje prácou na novom projekte s pracovným názvom Midori. Pôjde o odnož operačného systému Singularity, systém bude schopný využívať výhody technológií, ktoré pri koncipovaní systému Windows neboli známe. Midori je momentálne v „inkubačnom“ štádiu, teda je bližšie k uvedeniu na trh ako ostatné projekty Microsoft Research, ale nie je vo forme, aby mohol byť akokoľvek publikovaný.

Podľa prvých správ bude nový OS sústredený na internet a založený bude na myšlienke prepojených systémov, čím sa do veľkej miery eliminujú vzájomné závislosti medzi jednotlivými aplikáciami a operačným systémom, ktoré existujú v dnešných počítačoch. Tento efekt sa docieli vytvorením izolovaných softvérových procesov. Potreba takéhoto riešenia pramení zo značne odlišného, moderného prístupu k práci s počítačmi. Používatelia stále viac rozširujú svoju prácu medzi miestnymi a vzdialenými zariadeniami, druhým dôvodom je vyššia miera prítomnosti internetu.

Systém Midori bude zameraný na súčinnosť, viacero zdrojov bude pristupovať k „oblaku“ aplikácií, dokumentov a služieb. Využívať bude technológiu označovanú Asynchronous Promise Architecture, ktorá efektívne distribuuje aplikácie cez uzly.

Hoci dátum vydania nie je vôbec známy a zatiaľ vlastne nie je ani isté, či systém niekedy vyjde, Microsoft by vraj chcel zo svojho pripravovaného produktu urobiť konkurenta pre Mac OS X 10.6 Snow Leopard, ktorého vypustenie sa očakáva v priebehu budúceho roka. Otázne je aj to, či sa systém bude stále volať Windows, aby sa udržala značka, alebo sa bude volať inak, aby bolo jasné, že ide o úplne oddelený systém.

Žiadne komentáre: