štvrtok, augusta 14, 2008

EÚ financuje vývoj rýchlejších optických sietí

Európska únia finančne podporí projekt vývoja technológie WDM-PON, pasívnych optických sietí s multiplexingom založeným na rozličných vlnových dĺžkach.

Vývoj, ktorý by mal trvať tri roky do marca 2011, EÚ podporí sumou 3 milióny euro. Do projektu je zapojených osem spoločností, výskumných ústavov a univerzít.

Výsledkom vývoja má byť technológia, ktorá umožní výrazne vyššie rýchlosti pripojenia po optických sieťach.

V súčasnosti nasadzované pasívne optické siete GPON používajú pri prenose dát od užívateľov k poskytovateľovi pripojenia časový multiplexing a pri prenose dát od poskytovateľa ku koncovým užívateľom sú zvyčajne dáta posielané všetkým užívateľom pripojeným na dané hlavné optické vlákno fyzicky doručené do modemu všetkých užívateľov, šifrovaním sa zabezpečuje ich ochrana.

Pri prenose v oboch smeroch sa tak užívatelia delia o kapacitu jedného hlavného optického vlákna, ktorá je v súčasnosti zvyčajne 2.5 Gbps v smere k užívateľom a 1.3 Gbps smerom od užívateľov.

Pri WDM-PON môže používať každý užívateľ pripojený na hlavné optické vlákno vlastnú frekvenciu a mať tak dostupné rýchlosti v rádoch Gbps pri rovnakých investíciách do položenia a natiahnutia optických vlákien.

Cieľom projektu je vyvinúť komponenty potrebné pre nasadenie technológie WDM-PON, ktorých cena bude dostatočne nízka pre masové nasadenie. EÚ odhaduje, že vyvinutá technológia by mohla byť nasadená o päť rokov, a zároveň predpokladá, že domáce pripojenie k Internetu bude bežne dosahovať rýchlosť 1 Gbps o približne osem rokov.

Žiadne komentáre: