pondelok, augusta 11, 2008

Vydaný uTorrent 1.8

Spoločnosť BitTorrent cez víkend uvoľnila po problémoch s prepúšťaním zamestnancov a s viac ako dvojtýždňovým oneskorením oproti avizovanému termínu novú finálnu verziu 1.8 svojho populárneho BitTorrent klienta uTorrent.

uTorrent 1.8, ktorý má číslo buildu 11742, bol uvoľnený po siedmich RC verziách a desiatkach buildov označených ako beta a alfa.

Najväčšou zmenou je podľa spoločnosti pridanie podpory IPv6 a Tereda, ktoré uTorrent umožňuje z nastavení aj aktivovať.
O systéme prideľovania IPv6 adries Teredo od Microsoftu sa môźete dočítať v tomto článku.

Za ďalšiu významnú zmenu BitTorrent označuje možnosť vypnúť používanie systémovej cache Windows pri čítaní a zapisovaní súborov, o odhadovanom dopade tejto zmeny na pamäťovú náročnosť respektíve o iných dopadoch napríklad v podobe väčšieho počtu prístupov na disk ale spoločnosť neinformovala.

Pri našom teste sa po dlhšom používaní zvýšila vykazovaná pamäťová náročnosť na Windows Vista pri vypnutí používania systémovej cache na 15 MB, s využívaním cache dosahuje maximálne 8 MB.

Novinkou je aj podpora štandardu magnet URI, u ktorého URI špecifikujú sťahovaný súbor respektíve množinu súborov len podľa kontrolnej sumy. uTorrent pri zadaní magnet URI pre sťahovanie torrent vyhľadáva v distribuovanej databáze DHT, u peerov na lokálnej LAN a pomocou rozšírenia Peer Exchange od peerov, od ktorých aktuálne sťahuje prípadne iné torrenty.

V uTorrent 1.8 boli uskutočnené aj významné zmeny, ktoré spoločnosť v oznámení novej verzie nevyzdvihla. K výraznej zmene prišlo v mechanizme limitovania rýchlosti sťahovania. Kým limitovanie celkového downloadu na šesťnásobok nastavenej maximálnej rýchlosti uploadu sa aplikuje rovnako ako doteraz pri rýchlosti uploadu nastavenej na maximálne 5 KB/s, novinkou je limitovanie downloadu pri nastavení limitu uploadu na jednotlivé torrenty.

Kým v predchádzajúcich verziách k takémuto limitovaniu neprichádzalo a bolo nastavením upload limitu na jednotlivé torrenty možné jednoducho obchádzať limitovanie rýchlosti sťahovania, vo verzii 1.8 pri limitovaní rýchlosti uploadu torrentu na 1 až 3 KB/s sa limituje umelo rýchlosť downloadu daného torrentu na dvanásťnásobok nastaveného limitu uploadu, teda 12 až 36 KB/s.

Ďalšími funkčnými novinkami je podpora tzv. Fast a Upload_only rozšírení BitTorrent protokolu. Fast rozšírenie umožňuje každému klientovi dostať aspoň jeden blok súboru prednostne, aby tento mohol hneď začať aj poskytovať dáta, a odstraňujú niektoré problémy v protokole, ktoré spôsobovali jeho neefektivitu v niektorých krajných prípadoch.

Upload_only rozšírenie umožňuje klientom oznamovať iným klientom, že o ďalšie sťahovanie nemajú záujem hoci ešte nemajú stiahnutý celý torrent. K takémuto javu prichádza pomerne často napríklad ak užívateľ dá sťahovať len niektoré súbory z torrentu. Upload_only rozšírenie umožňuje efektívnejšie manažovať pripojených peerov napríklad v podobe ich odpájania, ak si navzájom nemajú čo zaslať.


Novinkou je aj nový tab Trackers, ktorý prehľadne zobrazuje všetky zdroje získavania peerov pre daný torrent. Okrem trackerov nimi môžu byť všetky z aktivovaných rozšírení DHT, Peer Exchange a Local Peer Discovery.

V kategóriách torrentov umožňujúcich sa orientovať v prípadne väčšom počte torrentov pribudla samostatná kategória torrentov získaných z RSS zdrojov.

Nová verzia obsahuje tiež desiatky ďalších menších funkčných zmien a opráv, ktorých zoznam je možné nájsť tu.

Vo verzii 1.8 bolo oproti 1.7.7 výrazne zmenené aj rozloženie nastavení v jednotlivých kategóriách, pribudli samostatné kategórie UI Settings, Directories a Bandwidth.

Výrazne viditeľnejšiu pozíciu získalo preradením do hlavných nastavení nastavenie klávesu označovaného Boss-Key, ktorým je možné okno uTorrentu skryť ale tiež pohodlne dostať do popredia.

Sťahovať uTorrent 1.8 je možné z tejto stránky.

Žiadne komentáre: