nedeľa, augusta 10, 2008

IBM začína iniciatívu proti softvéru Microsoftu


Spoločnosť IBM na tohtoročnej konferencii LinuxWorld a Expo v San Franciscu upevnila svoje vzťahy s open source komunitou sprístupnením niektorých svojich zdrojových kódov a uzavretím partnerstiev s vydavateľmi rôznych linuxových distribúcií: Canonical/Ubuntu, Red Hat a Novell. Začína tak ofenzívu proti spoločnosti Microsoft v snahe očistiť svojich zákazníkov od proprietárnych produktov tejto spoločnosti.

Softvérové riešenie Lotus spoločnosti IBM tak bude plne kompatibilné s OS Ubuntu Linux, Red Hat a Novell SUSE Linux. Tento balík zahŕňa aplikácie Notes, Sametime a balíček Symphony (na báze staršieho OpenOffice.org). Spoločnosť sa tak rozhodla na základe faktu, že väčšina používateľov sa spolieha na súbor programov, ktoré sa dodávajú spolu s počítačom. Pritom práve v tomto má spoločnosť Microsoft výhodu; jej OS a často aj balíček aplikácií Office sú zvyčajne súčasťou už ponúkaných notebookov a PC. Spoločnosť IBM tak verí, že okrem existujúcej verzie Microsoft Windows sa budú ponúkať aj rôzne linuxové distribúcie. K dispozícii bude zrejme aj Lotus Expeditor – vývojové prostredie na tvorbu špecifických aplikácií.

Na niektoré open source riešenia určené pre Linux si už zvykli aj mnohí používatelia OS Windows, či už je to kancelársky balík OpenOffice.org, alebo webový prehliadač Mozilla Firefox. Prechod na linuxové OS je aj napriek tomu veľmi pomalý, čo sa pripisuje predovšetkým „zábavnosti“ linuxových distribúcií. Portfólio ovládačov je totiž ešte stále ďaleko od ideálneho stavu a kompatibilita s hrami je na tom podobne. Presne tieto nedostatky môžu byť prekážkou v ambicióznom pláne spoločnosti IBM. Na druhej strane rozšírenie takýchto open source riešení by mohlo pomôcť tieto nedostatky vyriešiť v kratšom čase.

Balík aplikácií bude IBM dodávať od roku 2009, pričom už teraz prebiehajú rokovania s výrobcami počítačov o dohodách. Ako jedna z prvých sa ozvala spoločnosť Lenovo, ktorá sa chce pridať k tomuto „Microsoft-free“ programu. To nie je prekvapením, keďže spoločnosti Lenovo a IBM úzko spolupracujú v rámci aliancie.

V IBM vedia, že úspech nepríde okamžite, aj napriek však tomu chcú pomaly získavať zákazníkov. Pri tom im môžu pomôcť aj rozpačité reakcie na OS Windows Vista.

Žiadne komentáre: